TNBiz (TN.cz)
Dovolená  |  25.04.2019 20:46:59

Tisíce Čechů se možná na dovolenou ani nedostanou, nebo se jim změní

Odstavení Boeingů 737 MAX dopadá na dovolené tisíců Čechů. A jejich počet se bude ještě zvyšovat. Místo snění o vytouženém pobytu u moře, teď mají starosti na víc. Cestovní kanceláře mění nejen místa a časy odletů, ale i dobu pobytů. Změny se týkají odletů na Kapverdy, do Senegalu a nově také do Egypta.

"Dovolenou jsem koupil za částku 45 tisíc korun na začátek července. Zatím nemám stále informace, jestli se do Ostravy vrátíme v daném termínu," stěžoval si klient pan Fiala.

Podle něj není jeho zpáteční let z Hurghády v leteckém plánu. Tisíce cestujících už teď vědí, že jejich dovolená nebude tak, jak si při její koupi představovali. Cestovní kanceláře upozorňují, že letiště nemusí mít aktuální informace. "Ty změny se týkají desítky klientů, kteří v nejbližší době mají odlétat a pro všechny tyhle klienty jsme indentifikovali náhradní řešení," vysvětlil Ondřek Rušikvas, výkonný ředitel Blue Style.

Všichni cestující, kterých se to týká, už podle kanceláří byli informovaní. "Máme tým lidí, který je speciálně vyčleněný na to, aby o takových dílčích změnách klienty informoval," uvedl Jan Bezděk z CK Fisher.

Například třem a půl tisícům klientů cestovky Exim Tours z Prahy se mění termín do destinací Kapverdské ostrovy a Senegal - místo v pondělí poletí o den později. Změna se nově týká také Egypta. "Co se týká Ostravy a Brna, je to destinace Egypt, můžou tam být drobné úpravy, které se týkají asi tisíce klientů," řekl Petr Kostka z Exim Tours.

"Nejbližší víkendové termíny z Brna a Ostravy do Egypta tam jsou desítky klientů, kterým se posune let o jeden den. Někteří tak místo z Brna nebo Ostravy poletí z Prahy," dodal Bezděk.

Pokud budou muset klienti do Prahy, cestovní kancelář mu zaplatí příspěvek na dopravu - pro dospělého 500 korun a pro dítě 300. Kvůli změnám v termínech se pro řadu Čechů mění ale i doba pobytů. "Bylo nám nabídnuto přesunout dovolenou o týden později a delší termín - samozřejmě za podstatně větší peníze. Toto jsme odmítli, zájezd jsme zrušili," napsal TV Nova nespokojený klient.

"Je to vnější událost, nepříjemná událost pro klienty a my se jim maximálně snažíme vyjít vstříc. To znamená neměnit ty původní ceny," doplnil Rušikvas.

Někteří cestující si můžou vybrat jinou dovolenou ve stejném termínu. A pokud se jim kvůli výpadku letadel pobyt zkrátí, dostanou podle kanceláří část peněz nazpět.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688