BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Komodity  |  25.04.2019 16:51:03

Ropa již umazala dvě třetiny ztrát z konce minulého roku

Ropa Brent dnes dopoledne zpevnila nad 75 dolarů za barel a je tak nejdražší od konce října 2018. K růstu velkou měrou pomohlo rozhodnutí americké administrativy neprodloužit výjimky ze sankcí na dovozy íránské ropy jejím hlavním odběratelům. Napětí na trhu s ropou je znát čím dál více a některým producentům tak vysoké ceny příliš nevoní. Červnové zasedání OPEC+ tak může naznačit další změnu v produkční politice kartelu.


Cena ropy od začátku roku pokračuje ve strmém růstu poté, co v prosinci ropný kartel OPEC+ odsouhlasil produkční škrty, aby vybalancoval nabídkovou stranu ropy, vyhnul se tak přebytku na trhu a stabilizoval padající cenu ropy. Jak se ukázalo začátkem letošního roku, tak kartel snižoval produkci více, než se očekávalo a pomohl tak k růstu ropy na aktuální úrovně. Rostoucí americká produkce v kombinaci se zpomalujícím globálním růstem nedokázala zastavit cenu ropy v růstu a ta díky geopolitickým rizikům z Libye a Venezuely umazala více jak 2/3 ztrát z konce minulého roku.

Jedním z hlavních fundamentů, který ovlivnil jak změny v produkční politice kartelu OPEC+ tak výkyvy na ceně, byly americké sankce na íránskou ropnou produkci a následné výjimky ze sankcí. Ty se začátkem týdne americká administrativa rozhodla neprodloužit za 1. květen a dovozci íránské ropy budou od příštího měsíce čelit americkým sankcím. Ty mají zredukovat íránskou produkci na nulu a dostat Irán pod silný ekonomický tlak. Nelze však očekávat, že dovozy íránské ropy omezí všechny státy a zároveň stovky tisíc barelů budou putovat z Iránu neoficiální cestou, tudíž je cíl zredukovat produkci na nulu nereálný. Mezi hlavní dovozce íránské ropy patří Čína, Turecko, Itálie, Indie a Japonsko. Již před zavedením výjimek ze sankcí přicházely z Indie a Číny zprávy o možném barterovém obchodu nebo nakoupení ropy jinou měnou, čímž by se státy vyhnuly americkým sankcím. I přesto lze očekávat pokles v produkci, který by mohl ohromit trh s ropou a dostat její cenu na ještě vyšší úrovně.

Některé státy vyšší ceně ropy příliš nefandí. Americký prezident opakovaně volá po levnější ropě, které podle něj podpoří globální ekonomiku v expanzi. Vyšší ceny se kvůli možnému poklesu poptávky ze strany rozvíjejících se ekonomik začíná obávat také Rusko, ačkoliv její náklady na těžbu jsou výrazně vyšší jako například ve Spojených státech, kteří z vyšších cen těží nejvíce. Proto by měla případný výpadek íránské produkce vykrýt Saudská Arábie. Pro tu je klíčové zasedání OPEC+ v červnu, kdy s největší pravděpodobností opět přehodnotí produkční politiku za účelem snížení napětí na trhu. Do té doby však může ropa Brent atakovat 80 dolarů za barel, což potvrzuje mimo jiné přesvědčení, že v druhé polovině roku by měl růst globální ekonomiky díky stimulům z Číny a zmírnění tlaku na země eurozóny zrychlit.

 

Tento článek má pouze informativní a edukativní charakter. V žádném případě neslouží jako investiční či obchodní doporučení.

BOSSA

Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012, kde nabízí 130 investičních nástrojů, měny, komodity a akciové indexy. Bossa podléhá dohledu České národní banky ale i polské KNF.

Více informací na: www.bossa.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688