Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
25.04.2019 16:21:41

Fronta přinese vodu! Nezaprší ale všude

 

Na velmi teplé dny s dostatečnou vlhkostí ve vzduchu narazí v pátek v podvečer zvlněná studená fronta. Její projevy se však omezí hlavně na Čechy. Vytoužená voda tak nespadne všude. Hezky zalito by mělo být v západní polovině Čech, o něco méně ve východní. Na Moravu by se měly srážky dostat v noci nebo v průběhu soboty, to už ale budou „rozbité“ a nezaprší všude. Je to tak nějak znovu přes kopírák. Výrazné srážky dorazí do střední Evropy a hbitě se začnou rozpadat. Nějaká voda by měla spadnout i v dalších dnech. Na příští týden se ovšem znovu chystá vpád severovýchodního suchého proudění z kontinentu. Snad to nebude úplně pravda a ještě dojde k vlhčí změně.

V pátek bude skoro jasno, polojasno, v podvečer a večer na západě země zataženo, na většině území Čech přeháňky a bouřky. Na Moravě skoro jasno, polojasno celý den. Teploty 24 až 28°C, na západě se navečer prudce ochladí a i přes den tam teploty budou kolem 22°C. Bouřky mohou být ojediněle silné s nárazovým větrem. V noci na sobotu a v sobotu bude skoro zataženo, zataženo, místy občasný déšť. Nedostane se asi na všechen povrch republiky. Teploty po prudkém sešupu 11 až 15°C, na jižní Moravě 18°C.

V neděli bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Teploty 11 až 15°C. Od pondělí bude nadále spíše oblačno až skoro zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Žádný z dnů ale nepřinese pořádné plošné srážky. V průběhu nového týdne se bude oteplovat na teploty 13 až 19°C. Víkend před námi tak bude na počasí sice zkažený, snad se ale voda dostane na co nejvíce míst země. Mapka projektu Intersucho s hrůzou naznačuje, že výrazné, výjimečné nebo dokonce extrémní sucho je na drtivé většině republiky. Zásadně si polepší asi jen západ země. Věděli jste, že za poslední roky chybí v naší krajině už 500 až 700 mm srážek? To je úhrn srážek za celý jeden rok, někde i více jak rok.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty