Makroekonomika  |  25.04.2019 15:18:16

Okénko trhu: Postor pro jedno zvýšení sazeb v první polovině roku

Je týden před zasedáním ČNB a začíná tedy mediální karanténa. Do dnešního dne využili jen čtyři členové bankovní rady možnosti vyjádřit své aktuální postoje ohledně dalšího měnověpolitického rozhodnutí. Jako první se slova ujal T. Holub, dřívější hlavní ekonom ČNB a nejnovější člen rady. Podle něj tuzemská ekonomika otvírá prostor pro jedno zvýšení sazeb v první polovině roku. Zároveň uvedl, že odsunutí brexitu na konec října dává radě větší jistotu ohledně zahraničního vývoje. Guvernér J. Rusnok nasadil opatrnější rétoriku. Podle něj jsme na tenké hraně mezi jedním a žádným zvýšením sazeb. Přestože inflační tlaky zůstávají stále znatelné a mluví ve prospěch dalšího zvýšení sazeb, vnímá guvernér na druhé straně zpomalování blízkých ekonomik, jako je Německo či celá eurozóna. Radní V. Benda však naopak inflaci nechce podcenit. Podle něj setrvalý růst mezd bude i nadále tlačit ceny nahoru i přesto, že tuzemská ekonomika začne vykazovat známky zpomalení. Klíčové prohlášení přišlo od viceguvernéra M. Mory, jednoho z nejvíce holubičích členů, který vyjádřil svou podporu zvýšení sazeb, pokud pro to bude hovořit nová prognóza ČNB, která bude zveřejněná na květnovém zasedání příští týden. Přesto projevil obavy ze zahraničního vývoje, který by podle něj na Českou republiku mohl dopadnout rychleji a tvrději, než model ČNB předpokládá.

Vyšší než očekávaná míra inflace, kterou jsme zaznamenali v prvním čtvrtletí tohoto roku spolu se slabší korunou, než prognózovala ČNB, a stále silný ekonomický růst nás utvrzuje v přesvědčení, že tuzemská ekonomika nabízí dostatek prostoru pro květnové zvýšení sazeb. Rétorika radních, včetně těch tradičně holubičích, se obrací ve prospěch zvýšení sazeb. Proto očekáváme, že na měnověpolitickém zasedání příští týden dojde ke zvýšení základní úrokové sazby na 2,00 %.

Americké objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v březnu vykázaly výrazné zlepšení, když meziměsíčně vzrostly o 2,7 %. Zásluhu na takto dobrém výsledku nesou téměř všechny kategorie, největší podporu však přinesly objednávky v civilním letectví, které meziměsíčně vzrostly o více než třicet procent. Dále výrazný nárůst zaznamenala také doprava či objednávky kapitálových statků.


Autor: Eliška Jelínková, analytička
Editor: Luboš Růžička, analytik
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688