Patria (Patria Finance)
Komodity  |  25.04.2019 11:07:42, aktualizováno 11:48:37

Evropské státy zastavují odběr znečištěné ruské ropy

Aktualizováno

Bělorusko zastavilo dodávky ruské ropy do Polska, které ji odmítlo odebírat kvůli znečištění organickým chloridem. Informovala o tom běloruská agentura Belta. Nákup kontaminované suroviny z ropovodu Družba zastavilo Německo a podle agentury Reuters, která se odvolává na dva nejmenované zdroje, i Česká republika. Znečištěná ropa by mohla poškodit rafinerie.

"Dostali jsme dopis od polského provozovatele (ropovodu Družba), že rafinerie v Polsku a Německu nemohou přijímat a zpracovávat ropu s takovými ukazateli," řekl agentuře Belta hlavní inženýr společnosti Gomeltransněfť Andrej Verigo. "Na západě je ropovod od (rafinerie) Mazyr zcela zastaven, kohoutky jsou zavřené."

Podle obchodníků, kteří jsou partnery několika předních evropských společností a na které se ve středu odvolala agentura Reuters, kolísají hladiny organického chloridu mezi 150-330 částicemi na jeden milion (ppm), zatímco maximum je podle normy deset ppm. Obvyklá úroveň pak činí jedna až tři ppm.

Polské úřady uvedly, že dokud se záležitost nevysvětlí a dokud nebude vyčištěn přepravní systém, bude Polsko využívat ropu ze svých zásob. Rafinerská společnost PKN Orlen, která je majitelem českého Unipetrolu, uvedla, že výroba v rafinerii se nezastaví, a alespoň prozatím ani nebude omezena. Firma bude využívat ropu ze Saúdské Arábie, která se dopravuje po moři do Gdaňsku a pak do rafinerie v Plocku na severozápad od Varšavy.

Orlen také podle portálu Gazeta.pl připomněl, že v současnosti téměř polovina ropy, kterou odebírá, pochází odjinud než z Ruska. Kromě Saúdské Arábie nakupuje surovinu z Norska, Angoly a Nigérie.

Reuters uvedl, že dovoz surové ropy z Ruska prostřednictvím klíčového ropovodu zastavilo i Německo. Ruská ropa na Ukrajinu přes Bělorusko podle informací agentury Belta nadále teče bez omezení. Gomeltransněfť dnes uvedla, že na Slovensko a do Maďarska se znečištěná ropa dostane za čtyři až pět dnů.

Mluvčí českého státního provozovatele ropovodů Mero Radomíra Doležalová dnes dopoledne ČTK řekla, že ropa nižší kvality zatím na území České republiky nedorazila, přeprava se podle ní uskutečňuje podle původního plánu. "Rozhodnutí o dalším postupu přísluší společnosti Unipetrol, pro kterou je ropa přepravována," dodala.

Mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl dnes odkázal na své středeční vyjádření. "O problému jsme byli informováni. Nyní čekáme na kompletní zprávu a poté rozhodneme o dalších krocích," uvedl ve středu. Unipetrol patří polské PKN Orlen.

Organický chlorid se používá ke zvýšení produkce ropy. Před transportem je ale potřeba ho od ropy oddělit, protože může poškodit rafinerie. Ruské ministerstvo energetiky sdělilo, že monopolní provozovatel ropovodů Transněfť se snaží problém odstranit co nejdříve. Dnes se kvůli problémům se znečištěnou ropou sejdou podle zdrojů Reuters i zástupci ruské vlády.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688