Komodity  |  25.04.2019 07:57:15

Benzín od půlky února zdražil o osm procent a cena roste dále. Vysoké ceny paliv si však nepřeje ani Trump, což by mohlo ulevit i českému řidiči

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu opět zdražily, avšak v souhrnu pomalejším tempem než v předchozích třech týdnech. Cena benzínu vzrostla o patnáct haléřů na 32,70 koruny za litr, zatímco nafta zdražila o třináct haléřů na 31,98 koruny za litr. V příštím týdnu pohonné hmoty opět podraží, a to zhruba o deset haléřů na litr.

Důvodem je pokračující růst cen ropy na světových trzích. V letošním roce ropa na světových trzích podražila o skoro 39 procent. Začátkem roku se barel severomořské ropy typu Brent prodával za cenu kolem 54 dolarů za barel, dnes stojí více než 74,60 dolaru. Toto postupné, dvacetidolarové zdražení barelu ropy se zpožděním dvou až tří týdnu promítá do cen pohonných hmot v ČR. Jejich cena se tak pohybuje na maximu od loňského prosince v případě benzínu, resp. od začátku letošního ledna v případě nafty. Benzín od svého letošního dne v půli února zdražil o 7,8 procenta, zatímco nafta od stejné doby přidala 3,6 procenta. Slabší cenový nárůst v případě nafty souvisí s koncem zimní topné sezóny, jelikož nafta je zhusta využívána i pro produkci tepla. Zdražování pohonných hmot přispělo k tomu, že míra spotřebitelské inflace v březnu vystoupala na úroveň tří procent, nejvýše od roku 2012.

Další prudké zdražení zastihlo ropu počátkem tohoto týdne, na Velikonoční pondělí. Zažila nejprudší jednodenní zdražení od letošního ledna. Ropa Brent se dostala na svoji nejvyšší cenovou úroveň od loňského listopadu

Příčinou „velikonočního“ prudkého zdražení ropy na světových trzích byl fakt, že Trumpova administrativa už nebude přivírat očí nad tím, že některé třetí země dovážejí íránskou ropu. V tuto chvíli hned osm zemí stále může odebírat ropu a ropné produkty od Teheránu, aniž by přitom čelily sankcím ze strany Spojených států. Mezi těchto osm zemí patří Čína, Indie, Japonsko, Jižní Korea, Tchaj-wan, Turecko, Itálie a Řecko. Dovážet bez sankcí íránskou ropou budou moci už jen do 1. května, kdy vyprchá příslušná dočasná výjimka americké vlády.

Americká administrativa ovšem současně tlačí na jiné dodavatele, ty v čele se Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty, aby výpadek v dodávkách íránské ropy zacelily. Zejména sám Donald Trump se obává až příliš zdražující ropy, jelikož drahé pohonné hmoty v USA by mohly snížit jeho šanci na znovuzvolení v příštím roce.

Čeští řidiči by mohly těžit právě z této Trumpovy obavy. Prudké zdražování pohonných hmot, příznačné pro uplynulé týdny, totiž postupně ustává. Další růst ceny jak benzínu, tak nafty je sice nevyhnutelný, nicméně nebude tak dramatický. Navzdory dalšímu zdražení ropy z uplynulého. Lze totiž očekávat, že Trump bude vyvíjet tlak na Rijád, aby dále neomezoval těžbu ropy. Rijád má dvojí motivaci Washingtonu vyhovět. Zaprvé, vnímá, že by Americe měl vyhovět, neboť ta „zatápí“ úhlavnímu nepříteli, Íránu. A s ním sama Saúdská Arábie soupeří o pozici hegemona celého blízkovýchodního regionu. Zadruhé, Washington jednal vůči Rijádu poměrně zdrženlivě v době po vraždě novináře na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. Rijád by to tedy nyní mohl Trumpově administrativě „vrátit“ v podobě upuštění od kroků, které nyní tlačí na růst cen ropy, jako je zejména omezování těžby.

Pohonné hmoty v ČR tedy kvůli „velikonočnímu“ dramatickému zdražení ropy nebudou nijak výrazně cenově růst, jejich růst bude pozvolný, a během května by dokonce mohl zcela ustat.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, CZECH FUND

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688