Štěpán Hájek (Bossa)
Okénko investora  |  24.04.2019 15:05:35

Americké indexy jsou na nových maximech

Americké akciové futures indexy včerejším close vytvořily nová rekordní maxima, čemuž pomohly lepší než očekávané výsledky některých amerických společností. K růstu se odhodlal také americký dolar, přičemž výsledky dalších zajímavých společností nás ještě čekají. Od začátku roku přidal akciový index S&P 500 necelých 17% a jeho růst nemusí být zdaleka u konce. Spojené státy čeká obchodní dohoda s Čínou a o dalším vývoji může napovědět páteční zveřejnění amerického HDP.

Včerejší růst na amerických akciových index byl podpořen pozitivními výsledky hned několika společností, které pomohly pozvednout sentiment na akciovém trhu. Akciový index S&P 500 dosáhl 2933,68 bodů a dostal se tak nad rekordní úroveň 2930,75 bodů ze září minulého roku. Další americký akciový index NASDAQ rostl na 8121 bodů a o více jak 10 bodů překonal dosavadní rekordní maximum. K růstu výrazně přispěl technologický a zdravotnický sektor, který minulý týden paradoxně stál za intradenním výprodejem na indexech. Výkonnost akciové trhu od začátku roku odráží sílu amerických spotřebitelů a apetit po rizikových aktivech poté, co FED koncem roku začal signalizovat pauzu ve zvyšování úrokových sazeb. Částečně za růstem stojí jeden z nejhorších kvartálů od finanční krize, který dostal koncem minulého roku akciové indexy pod tlak a investoři tak využili nižších valuací a nakoupili akcie za nižší ceny.

Lepší než očekávané korporátní výsledky v kombinaci s lepšími daty z trhu s bydlením pomohly také k růstu na americkém dolaru, který tak posiluje již druhý týden v řadě. Index amerického dolaru se včera přiblížil k 22 měsíčním maximům a dostává pod tlak ostatní měny. Euro na páru EURUSD osciluje těsně nad úrovní 1.12 a výsledek indexu podnikatelského klimatu Ifo potvrdil lepší kondici amerického dolaru, když index klesl na 99,2 bodů. Ve prospěch amerického dolaru hovoří mimo jiné úrokový diferenciál a horší dataEvropy. Vše může již v pátek potvrdit zveřejnění růstu amerického HDP za první kvartál.

Pokračování v růstu amerického akciového trhu lze očekávat i v nadcházejících měsících. Především Spojené státy netrpělivě očekávají dosažení obchodní dohody s Čínou, která by mohla být potvrzena na summitu koncem května. Otázkou zůstává, jak moc je již dosažení dohody v trzích započítáno. Vzhledem k vývoji a reakcím trhu na jakékoliv pozitivní zprávy kolem obchodního vyjednávání během prvního kvartálu lze usuzovat, že samotné dosažení dohody nebude pro trhy příliš velké terno. Co však trh uvítají, je zmírnění obav ze zpomalení globálního růstu, které byly živeny právě množícími se známkami zpomalení v Číně, za kterým z velké části stály cla na čínské dovozy do USA. Ukončení obchodní války tak pomůže nejen USA a Číně, ale také například Evropě, která je závislá na expanzi zahraničního obchodu a jakékoliv známky růstu protekcionismu se podepisují na celkovém sentimentu v globální ekonomice. Dosažení dohody tak bude s největší pravděpodobností v akciových trzích započítáno, ale pozvednutí celkového sentimentu by mělo být klíčové pro podporu býčího trhu i do následujících měsíců. Sentiment se však může ze dne na den otočit, kdyby například Spojené státy zahájily obchodní válkuEU.

Štěpán Hájek

Analytik finančních trhů Bossa

Pracuje jako analytik finančních trhů ve společnosti Bossa. Obchodování na finančních trzích se věnuje 6 let. Trhy analyzuje především pomocí technické analýzy, kterou kombinuje s náhledem na makroekonomickou situaci ve světě.



BOSSA

Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012, kde nabízí 130 investičních nástrojů, měny, komodity a akciové indexy. Bossa podléhá dohledu České národní banky ale i polské KNF.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
St 15:53  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688