Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.04.2019 09:19:24

Rozbřesk: USA stupňují tlak na Írán, ropný trh vstřebává důsledky

Zatímco v minulých týdnech trápil ropný trh eskalující konflikt v Libyi, nejnověji poutá pozornost situace kolem Íránu. Americká administrativa se totiž rozhodla neprodloužit výjimky na import íránské ropy (celkem osmi zemím), což povede k významnému zpřísnění sankcí vůči Teheránu. Takto razantní krok, jenž má íránský režim odstřihnout od klíčového zdroje příjmů, se bezprostředně odráží v cenách ropy, které atakují hranici 75 USD/barel.

Hlavním důvodem zpřísnění sankcí je fakt, že jejich dosavadní efekt má do původně proklamovaných „nejtvrdších sankcí v historii“ poměrně daleko. Naznačuje to minimálně srovnání s „obamovými“ sankcemi z let 2012-2015, jež za totožné období vedly k podobnému propadu íránských exportů (přibližně 1 mil. barelů denně). Přestože lze nyní očekávat další pokles, tzv. nulový cíl se nezdá příliš reálný. Na jednu stranu totiž nelze čekat, že dovozy íránské ropy zcela omezí všechny státy (např. Čína, Indie nebo Turecko), na druhou pak bude ropa zřejmě i nadále z Íránu vyvážena neoficiální cestou (odhadem až stovky tisíc barelů denně).

Případné výpadky íránských dodávek by dle prezidenta Trumpa měla nahradit především vyšší produkce ze Saúdské Arábie. Je však otázkou, jak rychle a do jaké míry budou Saúdové ochotni dohodu s USA plnit, zvlášť po zkušenosti z minulého roku, kdy podobný scénář vedl až ke kolapsu cen. Na druhou stranu, Saúdská Arábie nebude čelit jen tlaku Donalda Trumpa, ale zdá se, že významnější růst cen si nepřeje ani její klíčový spojenec Rusko. To se totiž obává negativní odezvy ze strany spotřebitelů (zejména rozvíjejících se trhů) a v neposlední řadě také nechce pobízet americké těžaře břidlicové ropy k další expanzi.

Jasněji o dalším vývoji bude již v červnu, kdy budou jednat státy OPEC+. Vzhledem k aktuálnímu vývoji stoupá pravděpodobnost rozvolnění těžebních limitů, což by mělo ve finále snížit napětí na trhu. Dohoda mezi Spojenými státy a Saúdy však vnáší na ropný trh nový rozměr, jenž mění zaběhlé pořádky. Klíčová rozhodnutí se totiž již zcela zjevně netvoří uvnitř kartelu OPEC či jeho rozšířené verzi OPEC+, nýbrž mezi ropnou trojkou Saúdská Arábie-Rusko-USA.


TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna včera dál zvolna slábla a usídlila se v okolí 25,75 EUR/CZK. Nelíbí se jí pravděpodobně lehké napětí ve střední Evropě, která má problém se slábnoucí lirou před zasedáním turecké centrální banky - naplánováno na čtvrtek. Na domácí scéně je jinak v tomto týdnu klid a trhy mohou teoreticky reagovat na výroky členů bankovní rady před blížícím se květnovým zasedáním.


Zahraniční forex

Nová historická maxima na Wall Street pomohla globálně dolaru, takže eurodolar se přiblížil k hranici 1,12. Dnes bude trh sledovat, kterak dopadnou podnikatelské nálady ve Francii a především v Německu (Ifo). Půjde fakticky o to, zdali se potvrdí mizerný výsledek dubnových PMI.


Ropa

Cena ropy setrvává v blízkosti hranice 75 USD/barel, kde vstřebává zpřísnění amerických sankcí vůči Íránu (viz úvodník). Dnes bude pozornost trhu upřena především na čísla k zásobám z dílny EIA, která naznačí, jak významně se kartelu OPEC+ daří utahovat ropný trh.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688