Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  24.04.2019 06:04:24

Vlastnická struktura banky MONETA zůstává před dnešní VH roztříštěna, BlackRock však navýšila pozici

 

Od 10 hodin v budově Společenského centra Bethany na Praze 4 se dnes 24. dubna uskuteční valná hromada společnosti MONETA Money Bank (dále jen MONETA). Akcionáři budou mimo jiné rozhodovat o rozdělení loňského zisku a tedy i o návrhu managementu vyplatit z něj více než 3,14 mld. na dividendách. Na jednu akcii tedy 6,15 . Aktuální data ukazují, že největším akcionářem banky by dle regulérně nahlášených hlasovacích práv měla být americká BlackRock.

Tato největší investiční skupina světa regulátorovi oznámila, že k 17. dubnu navýšila svůj celkový podíl na hlasovacích právech v bance MONETA na 5,67 %. Právě minulá středa přitom byla rozhodným dnem pro nárok na účast na dnešní valné hromadě.

BlackRock svůj podíl v posledních měsících postupně navyšuje, když například v době loňské valné hromady disponovala z hlediska hlasovacích práv „jen“ cca 4,5 %. Poslední týdny navíc došlo i k pozměnění struktury zainteresovanosti, když se zmenšil podíl na akcie navázaných finančních instrumentů ku prospěchu samotných akcií MONETA. BlackRock jich k uvedenému datu vlastnila přes 28,5 milionu, resp. tedy 5,55 % což při aktuální ceně činí investici za 2,28 mld. . Více akcií MONETA naposledy BlackRock držela v květnu 2017, kdy se její celkový podíl vyšplhal vlastně na dosud maximálních 7,3 %.

J.P. Morgan již v dubnu s podílem nečaruje

Americkou banku J.P. Morgan lze letos označit z hlediska nahlášených změn na hlasovacích právech za nejaktivnějšího akcionáře. U regulátora se pochlubila celkem 16 krát se změnou. Navíc velká část hlášení přinášela skokové změny podílu oběma směry mezi cca 1,5 % a cca 2,5 %. Co za takovými změnami stálo, resp. kde se akcie ocitaly jinde, můžeme jen spekulovat. Objemy obchodů s titulem přímo na pražské burze nicméně takové změny vlastně neumožňovaly/neindikovaly. Dodat lze, že zatím poslední hlášení J.P. Morgan k 28. březnu udávalo celkový podíl americké banky ve výši 1,47 %.

Podíl Chase Nominees klesl na minimum

J.P. Morgan má nicméně „pod kontrolou“ mnohem větší množství akcií MONETA. Jak je dlouhodobě známo, již od IPO je evidován v Centrálním depozitáři (CDCP) s převahou největší podíl akcií MONETA na účtu společnosti Chase Nominees. Ta je přitom právě dceřinou společností J.P. Morgan. Chase Nominees by však měla být tzv. custody, resp. na svém účtu tedy spravuje akcie pro jiné konečné vlastníky. Trhem však stále vládnou různé spekulace…

Poslední údaje z CDCP k 31. březnu ukázaly na historicky vůbec nejnižší podíl Chase Nominees. Klesl již pod hranici 15 %, zatímco ke konci února dosahoval 16,9 % či ke konci roku 2018 dokonce více než 18,3 %.

Capital Group druhý největší akcionář?

Pokud na domácím trhu dlouhodobě aktivní americká skupina Capital Group nezměnila v posledních měsících dále svůj podíl, měla by být v bance MONETA druhým největším akcionářem. Naposledy loni v červenci totiž reportovala pokles podílu pod hranici 5 %, resp. na 4,69 %. Disponovat by každopádně s určitostí měla podílem mezi 3-5 %.

Za zmínku stojí jistě podíl singapurské skupiny GIC Private, o které jsme před pár dny informovali také v článku „Komerční banka před valnou hromadou s novým kvalifikovaným akcionářem“. GIC Private by dle všeho mohla být třetím největším akcionářem banky MONETA. Alespoň tedy z hlediska oficiálně nahlášených hlasovacích práv regulátorovi. Firma tak naposledy učinila v listopadu 2016, kdy reportovala podíl téměř 3,9 %. Měla by tak disponovat rovněž podílem v rozmezí 3-5 %. Při pohledu na údaje z CDCP z posledních měsíců lze vysledovat nárůst nad úroveň 4 %, resp. v posledních 2 měsících téměř stagnaci u 4,05 %.

Z hlediska více než procentních akcionářů bylo v CDCP ke konci března evidováno 16 účtů. Oproti konci února o 2 méně, když podíl pod danou hranici klesl u Raiffeisen Bank a Credit Suisse. V souhrnu na níže uvedených účtech leželo 54 % akcií MONETA.

Největší akcionáři k 31. 3. 2019 (s podílem na základním kapitálu převyšujícím 1%)


Zdroj dat: MONETA

Jak jsme již také v minulosti uváděli, výše uvedený přehled více než procentních vlastníků akcií banky MONETA z CDCP nelze brát jako jednoznačný přehled skutečných vlastníků. Dle všeho totiž řada firem na svém účtu přinejmenším část akcií drží jako zmiňovaný správce. V některých případech totiž dané společnosti nenahlásily regulátorovi hlasovací práva, případně pak v jiné výši. Relevantní jsou tak především hlášení o výši hlasovacích práv pro regulátora.

Podíly managementu

Zmínit lze akciovou angažovanost vedení banky, která je však vlastně poměrně strohá. Loni v prosinci šéf Tomáš Spurný nakoupil za kurz 75,40 na 13 200 akcií, tedy za téměř milion korun. Rozšířil tím své vlastnictví akcií MONETA na téměř 88 tisíc. Před necelým měsícem jej pak následoval finanční ředitel a člen představenstva Jan Friček, který nakoupil skromnějších 6 150 akcií nicméně již za kurz 79,90 . Tím však výčet končí.

Závěrem snad jen doplnit, že pokud dnes dojde na valné hromadě ke schválení navrhované dividendy, nárok na ni je dle stanov společnosti čtvrtý pracovní den poté. Jinými slovy tedy 30. dubna. Vzhledem k vypořádání na pražské burze T+2 se tak titul s nárokem bude naposledy obchodovat tento pátek. Na RM-Systému, kde probíhá vypořádání on-line, pak tedy až do úterý 30. dubna včetně.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688