Ing. Ivan Fučík (Fučík & partneři)
Okénko daně  |  23.04.2019 13:29:38

Rozhodovat o rozdělení zisku lze až do konce následujícího účetního období

„27. senát Nejvyššího soudu (dále jen NS) složený z předsedy Filipa Cilečka a soudců Marka Doležala a Petra Šuka, v usnesení ze dne 27. 3. 2019, sp. zn. 27 Cdo 3885/2017, vyložil, jaké změny - oproti úpravě obsažené v obchodním zákoníku - (dále OZ) přinesl Zákon o obchodních korporacích (dále jen ZOK) v oblasti rozdělování zisků akciové společnosti.“  Citujeme znění úvodu tiskové zprávy NS.

Podle OZ rozhodnutí valné hromady o rozdělení zisku mohlo být učiněné jen do 6 měsíců od skončení účetního období[1]. Podle ZOK, účinného od 1. 1. 2014, může řádná účetní závěrka zpracovaná za předchozí účetní období sloužit jako podklad pro rozdělení zisku až do konce následujícího účetního období.[2]  Důvodem je, že ZOK na rozdíl od OZ výslovně obsahuje tzv. insolvenční test[3].

Podle citovaného rozhodnutí NS neplatí ani přístup k rozhodování o rozdělení zisku uplatňovaný podle OZ[4]. Při platnosti OZ nemohla valná hromada stanovit podíl členů představenstva a dozorčí rady na zisku (tantiémy), aniž by schválila zisk k rozdělení (jako celek) a podíl akcionářů na takto určeném zisku (dividendu). Tento názor se již s účinností od 1. 1. 2014 neprosadí. Důvodem je změna v ustanovení § 348 odst. 1, věty 1. ZOK, která zakládá akcionářům (oproti § 178, odst. 1 OZ) toliko právo na podíl na zisku, který valná hromada schválila k rozdělení mezi akcionáře. Podle ustanovení OZ musela valná hromada schválit výsledek rozdělení jako celek. Podle znění ZOK má akcionář právo na podíl na zisku, který valná hromada schválila k rozdělení mezi akcionáře. Lze si tedy představit situaci, že valná hromada schválí nikoliv celý zisk, ale jen část zisku, který má být rozdělený jen některým akcionářům.

Při rozdělování zisku však platí, že valná hromada může rozhodnout, že část zisku nebude rozdělena mezi akcionáře, pouze z důležitých důvodů a při respektování zákazu o zneužití hlasů. Podle rozhodnutí NS  „může od 1. 1. 2014 valná hromada rozhodnout o rozdělení zisku i tak, že jeho část rozdělí v podobě tantiémy mezi členy volených orgánů (za předpokladu, že to připouští stanovy společnosti), popřípadě ji přidělí do fondu zřízeného stanovami a tvořeného ze zisku, a zbytek zisku ponechá na účtu nerozděleného zisku; i pro nerozdělení zbývající části zisku mezi akcionáře však musí být dány důležité důvody. Důležité důvody, pro které představenstvo (popřípadě jiný svolavatel) navrhuje, aby zisk nebyl rozdělen mezi akcionáře (včetně důvodů, které se podávají ze stanov společnosti), musí být uvedeny v pozvánce na valnou hromadu“.

Pokud si srovnáme znění ZOK platné pro akciové společnosti se zněním platným pro společnosti s ručením omezeným, dojdeme k závěru, že uvedené rozhodnutí lze aplikovat v obou bodech i na zisky schvalované společností s ručením omezením.

Protože se podle ZOK insolvenční test vztahuje i na společnosti s ručeným omezeným mělo by platit, že výplatu zisku společnosti s ručením omezeným lze uskutečnit na základě rozhodnutí valné hromady schvalující rozdělení zisku učiněné v průběhu celého následujícího účetního období, nikoliv v průběhu jeho první poloviny.

Podle § 161 upravujícím výplatu podílu na zisku společníkům společnosti s ručením omezeným platí, že společníci se podílejí na zisku určeném valnou hromadou k rozdělení mezi společníky v poměru svých podílů, leda že společenská smlouva určí jinak. Valná hromada společnosti s ručeným omezeným schvaluje (určuje) zisk určený k rozdělení mezi společníky stejně jako valná hromada akciové společnosti schvaluje rozdělení zisku mezi akcionáře podle § 348.

Připomínáme jen, že i nadále platí pravidlo, že účetní závěrka musí být projednána nejpozději do šesti měsíců po datu, ke kterému byla sestavena.

Zpracoval: Ivan Fučík

 

[1]NS rozhodnutí 29 Cdo 4284/2007 (Sbírka soudních rozhodnutí a stanovisek č. R80/2010) a29 Cdo 2363/2011 (R75/2013).

[2] Odst. 45 Rozhodnutí Nejvyššího soudu 27 CDO 3885/2017.

[3] § 40. odst. 1 ZOK.

[4] Sbírka soudních rozhodnutí a stanovisek č. R13/2011).


Ing. Ivan Fučík

Auditor, daňový poradce, partner

ivan@fucik.cz

Ivan se zaměřuje na mezinárodní daňové plánování a uplatnění smluv o zamezení dvojího zdanění včetně transakčního poradenství. Podílí se také na různorodých auditorských projektech či zajištění likvidací společností.

Fučík & Partneři

Od roku 1995 působíme na poli daňového poradenství a auditu. Svým klientům nabízíme mnohaleté zkušenosti podnikového poradenství. Pořádáme vzdělávací semináře na témata z daňového prostředí. Účastníme se odborných konferencí a diskuzí. A dále se specializujeme na řízení lidských zdrojů a outsourcing mzdového a finančního účetnictví. Poskytujeme komplexní poradenské služby v oblasti auditu, daní, podnikového poradenství, účetnictví, personálního poradenství včetně mzdového účetnictví a transakčního poradenství. Naším cílem je spokojenost našich klientů.

Děláme to, co nás baví, dělejte to také a starosti s účetnictvím a daněmi nechte na nás!

Více informací na: http://www.fucik.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko daně:

24.01.2020  Změny sazeb DPH v roce 2020 Ing. Michal Sholtz (Fučík & partneři)
09.12.2019  Návrh zákona na zdanění digitálních služeb Ing. Štěpán Osička (Fučík & partneři)
25.11.2019  Nejčastější zjištění z auditu Ing. Klára Honzíková (Fučík & partneři)
10.11.2019  Předaudit a jeho výhody Ing. Klára Honzíková (Fučík & partneři)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688