Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  18.04.2019 17:34:19

Tohle je dobrá dlouhodobá investice...

Akcie společnosti IBM si letos připisují téměř 20 %. Bill Baruch z Blue Line Futures před několika dny na CNBC tvrdil, že tu najdeme jak pozitivní technický vývoj, tak fundament. U druhého bodu je podle něj důkazem vysoký dividendový výnos a relativně nízké PE. Titul je podle něj proto dobrou dlouhodobou investicí. Zjistil jsem, že IBM jsem se tu naposledy věnoval v roce 2017 a tuhle příležitost bych rád věnoval k opětovnému pohledu na tuto akcii.

IBM nyní zveřejnila poslední čtvrtletní výsledky a ty jsou v podstatě zhutnělou ukázkou toho, o jaké společnosti tu fundamentálně hovoříme: Firma zklamala na úrovni tržeb, které rozhodně nejsou žádnou růstovou raketou. A pozitivně překvapila na straně zisků. Investoři reagovali negativně a akcie oslabila o více než 4 %. Pohled na delší období ukazuje, že za posledních pět let tržby klesly v průměru o více než 4 % ročně, provozní tok hotovosti o téměř 3 % a volný tok hotovosti o více než 3 %. Podle konsenzu na Business Insider by budoucnost měla být růstově o něco lepší – analytici projektují růsty cash flow na úrovni mírně nad 1 %:



Zdroj: Morningstar

Kapitalizace IBM nyní dosahuje 124 miliard dolarů. Pokud by IBM na volném toku hotovosti generovala i v budoucnu to, co za posledních 12 měsíců (11,3 miliardy dolarů), tak současná hodnota tohoto toku hotovosti dosáhne 120 miliard dolarů. Trh si tedy hlavu s nějakými růsty neláme a v podstatě předpokládá, že firma bude dlouhodobě stagnovat, respektive růst o černou nulu. Což je tak nějak mezi historií na straně jedné a oním analytickým konsenzem na straně druhé.

Dobré je ovšem podotknout, že v tomto odhadu počítám s aktuální betou ve výši 1,25 (ukazatel systematického rizika). Ovšem cca od poloviny roku 2017 do poloviny roku 2018 se beta pohybovala kolem hodnoty 0,9. Pokud by se systematická rizikovost vrátila na tento standard, fundamentální hodnota vlastního jmění při nulovém růstu volného toku hotovosti by se nyní pohybovala na 151 miliardách dolarů.

IBM je tedy mimo jiné hezkou ukázkou toho, že hodnotu firmy a akcií neurčuje jen růst, ale i rizikovost. Což někdy vede až k paradoxním situacím: V extrému může totiž beta vzrůst jen proto, že investoři začnou bez reálného základy spekulovat na to, či ono Zvýšený pohyb ceny akcie se pak promítne do vyšší bety a následně i do nižších fundamentálních odhadů hodnoty. U IBM by tak nyní pomohly nejen překvapivě „vysoké“ růsty, ale i zklidnění akcie a pokles rizika a požadované návratnosti.

V roce 2017 jsem o IBM psal v souvislosti s umělou inteligencí. Morningstar nyní hodnotí situaci firmy zejména z pohledu ostré konkurence, které čelí v řadě svých aktivit. A která je prý i překážkou pro vnitřní změny, kterých by firma chtěla dosáhnout. Nicméně Morningstar odhaduje fundamentální hodnotu akcií na 158 dolarů, zatímco nyní se tržní cena pohybuje na 140 dolarech. Rozdíl to není velký, ale podotkl bych, že odhady Morningstar jsou obvykle hodně konzervativní a zase tolik těch, které převyšují cenu na trhu, jsem i ní neviděl.

Potenciální investor každopádně z výše uvedeného vidí, že tu nehovoříme o firmě, která by nabízela růstové příběhy. IBM je z investičního hlediska sázkou na to, že dokáže růst o nějakou tu černou nulu s tím, že nyní je její rizikovost relativně vyšší. Právě z tohoto pohledu „nízký růst, vyšší riziko“ je také třeba vnímat relativně vysoký dividendový výnos a relativně nízké PE. Nic proti dividendovému výnosu znatelně nad 4 %, ale tady to skutečně není obě zadarmo.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688