Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  18.04.2019 14:42:56, aktualizováno 15:15:27

Komerční banka před valnou hromadou s novým kvalifikovaným akcionářem

Již od úterý se na pražské burze obchodují akcie Komerční banky (KB) bez nároku na letošní navrhovanou hrubou dividendu 51 . Děje se tak přestože samotná valná hromada, která teprve bude právně rozhodovat o rozdělení loňského zisku, proběhne až ve středu 24. dubna. Banka si totiž již před zhruba 10 lety nechala akcionáři, a tedy primárně hlasy Société Générale, posvětit změnu stanov určující nově rozhodné datum na dividendu nesmyslně totožné s nárokem na účast na valnou hromadu.

Dříve přitom KB stanovovala rozhodný den na požitek měsíc po valné hromadě. Každý akcionář tak měl právní jistotu, zda kupuje či prodává akcie se skutečně schválenou dividendou. Nutno dodat, že naštěstí valná hromada KB zatím vždy návrh představenstva na rozdělení zisku v dané výši podpořila.  

Zdroj: KB

T. Rowe Price Group

Aktuální regulatorní hlášení ukázalo, že na letošní valné hromadě KB může vystupovat nový kvalifikovaný, resp. tedy více než procentní akcionář. Americká investiční skupina T. Rowe Price Group, spravující celkově majetek za téměř bilion dolarů, překročila k 11. dubnu procentní hranici, přesněji disponovala podílem 1,02 %. Nakoupeno má totiž již přes 1,94 milionu akcií KB, které lze při současné ceně ocenit na zhruba 1,75 mld. .

Minimálně v této dekádě takové množství akcií KB skupina nedržela. Možno však zmínit její aktivitu na jiném titulu obchodovaném na pražské burze. A to na akciích mediální Central European Media Enterprises (CETV), z kterých právě mohla částečně „přesedlat“ na KB. V minulých letech začala skupina T. Rowe Price budovat pozici v CETV a před rokem (k 31.3.2017) držela dokonce téměř 3,4 milionu akcií. Nicméně loňské druhé čtvrtletí přineslo výraznou redukci pozice na zhruba 1,97 mil. akcií CETV. Podíl necelých 0,8 % v mediální firmě nadále udržuje, alespoň dle dostupných posledních údajů k 31.12.2018. Skupinu T. Rowe Price lze tak kvantifikovat jako šestého největšího minoritního akcionáře CETV.

Akcionářská struktura KB

Kdo je v současnosti hlavním minoritním akcionářem tuzemské třetí největší banky, není zcela jasné. Měla by to však nejspíše být světově největší investiční skupina světa BlackRock. A to přestože svou angažovanost snížila, když v minulých letech vlastnila až zhruba 3 % akcií. Došlo však k redukci a dle posledních dostupných údajů v lednu letošního roku disponovala podílem na hlasovacích právech ve výši 2,21 %. Zhruba 3 % podíl šlo v této dekádě dlouhodobě vysledovat u rovněž americké MFS Investment Management, resp. tedy Massachusetts Financial Services. Loni v prosinci nicméně disponovala podílem již jen lehce nad procento.

Za zmínku jistě stojí singapurská GIC Private, kterou tuzemský bankovní sektor dle všeho zaujal. Firmu lze totiž označit za výrazného vlastníka banky MONETA. V ní by měla nadále disponovat podílem mezi 3 % až 5 %, když její poslední regulatorní hlášení z listopadu 2016 udávalo vlastnictví téměř 3,9 %. Ještě dříve v červnu 2016 nahlásila, že v KB získala podíl na hlasovacích právech ve výši 2,1 %. Od té doby z její strany nové hlášení rovněž nepřišlo, což by mělo znamenat udržování vlastnictví v rozsahu od 1 % do 3 %. Jiné údaje nicméně indikují konkrétní podíl 1,74 %.

Sama KB totiž ve Výroční zprávě zveřejnila tradiční přehled akcionářů dle evidence v Centrálním depozitáři. Jak však známo, akcie ležící na účtu nějaké právnické osoby ještě nemusí značit konečného vlastníka. Jedná se v řadě případů o účty bank, které na daný účet obchodují akcie pro jiné konečné vlastníky. Dlouhodobě se tak jako hlavní minoritní vlastník objevuje Chase Nominees, tedy dceřiná společnost J.P. Morgan.   

Přehled akcionářů KB dle evidence CDCP


Zdroj: KB

Zmínit závěrem lze, že KB loni zaujala další především retailové investory. Celkový se počet akcionářů meziročně zvýšil o 1 155 na 48 265. Stále co do počtu jasně převažují fyzické osoby (47 519), které přitom vlastně disponují nevýrazným podílem 4,04 %. O rok dříve byl jejich podíl nicméně ještě nižší - 3,40 %. Tak jako tak, již přes 95 % akcií KB vlastní zahraniční investoři.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688