TNBiz (TN.cz)
Alternativní investice  |  17.04.2019 12:21:50

Vzpoura odchovanců. Ajax ukázal, že fotbal není o miliardách


Pohádka Ajaxu pokračuje! Nizozemský tým postoupil do semifinále po dlouhých 22 letech a začíná ukazovat, že fotbal není jen o penězích. Se svými odchovanci vyřadil takové giganty, jako je Juventus Turín nebo Real Madrid. Jejich hodnoty jsou přitom několikanásobné.

Ajax jde úplně jinou cestou, než evropské velkokluby. V základní jedenáctce v zápase s Juventusem nastoupilo hned pět odchovanců. Za zbylých šest hráčů zaplatil klub z hlavního města Nizozemska pouze 50,5 milionu eur. V přepočtu tedy miliardu a čtvrt korun.

Navíc trenér Erik Ten Hag dokázal fantasticky namíchat sestavu. Nachází se v ní jak zkušení matadoři, tak mladíci, kteří teprve v dospělém fotbale sbírají zkušenosti. Například v obraně čelil hvězdám Juventusu teprve devatenáctiletý Matthijs de Ligt, který nosí i kapitánskou pásku.


A největší hvězda turínského klubu, Cristiano Ronaldo, stála téměř dvojnásobek toho, co zaplatil Ajax za svojí základní sestavu. Dohromady stálo jedenáct vyvolených Juventusu neuvěřitelných 321 milionů eur. Tedy přes osm miliard korun.


A to Juventus není první tým, kterému „levný“ Ajax ukázal, jakým směrem by se měl fotbal ubírat. I Real má tým za miliardy. Konkrétně za šest. Madridský celek ale většinu svých hvězd nakoupil už před několika lety a jejich tržní hodnota stoupla až v Bílém baletu.

I tak Ajax názorně předvedl, že se klubový fotbal na světové úrovni nemusí ubírat cestou skupováním hráčů za nesmyslné částky. Díky odhodlanosti odchovanců se tak Ajax vrací mezi evropskou špičku. Mezi tu už patřil v sedmdesátých a devadesátých letech minulého století.

 


V té době čtyřikrát ovládl Pohár mistrů evropských zemí a na triumf z roku 1995 může navázat už letos. V semifinále vyzve nizozemský zázrak vítěze duelu mezi Manchesterem City a Tottenhamem. Spurs vyhráli na domácím hřišti 1:0 a o postup se porvou už dnes ve 21:00.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688