Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.04.2019 11:27:16

Intel vzdal vstup na trh s mobily


Společnost Intel Corp., jejíž produkty dominují ve světě výpočetní techniky, se chystá ukončit své úsilí slušný podíl v sektoru mobilních telefonů. Firma na tom pracovala několik dekád a stálo ji to mnoho miliard dolarů.

Poté, co Apple, významný zákazník Intelu, uvedl, že se vrátí k používání čipů od Qualcomm Inc., oznámil Intel, že sektor s 5G smartphony opustí a dokončí zhodnocení příležitostí stávajících čipů a modemů páté generace v osobních počítačích. Dohoda Applu a Qualcommem zasadila divizi modemů společnosti Intel tvrdou ránu, uvedli analytici společnosti Bloomberg Intelligence Anand Srinivasan a Johnathan Ritucci.

„Společnost bude i nadále plnit současné závazky zákazníků pro stávající produktovou řadu 4G modemů do smartphonů, ale neočekává, že uvede 5G modemové produkty na poli smartphonů, včetně těch, které byly původně plánovány pro uvedení na trh v roce 2020,“ uvedla společnost z kalifornské Santa Clary.

Generální ředitel Intelu Bob Swan, který v lednu povýšil z funkce finančního ředitele, tak ukončuje snahu, do které jeho předchůdci v průběhu let vynakládali miliardy dolarů. I s Applem jako svým exkluzivním zákazníkem měl Intel problém na modemových čipech vydělávat, a to i přesto, že jeho pozice na jiných trzích přinesla růstu příjmů i zisku.

Intel umazal většinu svých denních zisků poté, co Apple a Qualcomm překvapivě oznámily urovnání jejich sporů. Akcie Intelu v dnešním premarketu rostou o 2,7 %.

"Pokud Intel ztratí podíl v Applu ve prospěch Qualcommu, myslíme si, že je to pro společnost Intel pozitivní," komentují analytici K.C. Rajkumar a Jahanara Nissar. Výprodeje na Intelu představují příležitost ke koupi, protože tento výrobce čipů na prodejích modemů společnosti Apple skončil zhruba na nule, uvedl ve výzkumné zprávě Lynx Equity Strategies.

CEO Intelu Swan se vyjádřil, že nové bezdrátové systémy páté generace poskytnou společnosti Intel větší příležitost prodávat čipy do sítí než do telefonů. „V sektoru chytrých telefonů se ukázalo, že neexistuje jasná cesta k ziskovosti a pozitivním výnosům,“ uvedl Swan ve svém prohlášení.

Analytici spekulovali, že povýšení Swana z financí na vrcholný post ve společnosti Intel povede k přehodnocení některých divizí. Intel se tvrdě snažil získat zákazníky, když trh s telefony zastínil v objemu segement osobních počítačů a když se ze smartphonů staly téměř počítače. Před zapojením mobilní divize do divize počítačových čipů oznámila tato společnost ztráty ve výši miliard dolarů a vyplácela dotace, aby zkusila výrobce telefonů a tabletů nalákat .

Není však jasné, zda bude Apple v budoucnu „podstatným kupcem“ čipů Qualcommu, protože se nezdá, že by Apple zrovna spěchal s vydáním telefonu 5G.

Zdroj: Bloomberg

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688