Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  17.04.2019 10:30:53

Polovina lidí žije od výplaty k výplatě. Předčasně si vybírají peníze z penzijního spoření, do důchodu odchází později


Podle aktuálního průzkumu společnosti MetLife žije téměř polovina zaměstnanců od výplatyvýplatě a 52 procent jich kvůli finanční situaci hodlá odložit odchod do důchodu. Třetina všech pracovníků pak pro pokrytí různých nečekaných výdajů sahá do svých peněz z penzijního spoření. Podle průzkumu se zaměstnanci při řešení finančních i jiných životních problémů čím dál častěji spoléhají na pomoc svých zaměstnavatelů.  

Podle letošního průzkumu firmy MetLife žije 49 procent zaměstnanců od výplatyvýplatě. Téměř třetina lidí pak pod tíhou své finanční situace sahá do svých důchodových úspor. V tomto ohledu byla situace nejvážnější mezi příslušníky generace X, tedy lidmi zhruba mezi čtyřiceti a padesáti lety, u nichž ze svých penzijních spoření již nějaký podíl prostředků vybral téměř každý třetí. Většinou finance potřebovali na neplánované výdaje.

 

„Lidé z generace X bývají nedostatkem prostředků vážně ohroženi. Stojí totiž na takovém pomezí, kdy se obvykle ještě pořád starají o děti, ale zároveň již začínají řešit starosti se stárnoucími rodiči,“ upozorňuje personalistka Gabriela Kodenková ze společnosti Talentica.cz zaměřující se na nábor technicky zaměřených pracovníků. Z generace takzvaných „baby boomers“, lidí starších 53 let, a tedy těch, kteří jsou důchodu nejblíže, pak do svých penzijních úspor sáhlo dle studie 28 procent respondentů, a to nejčastěji kvůli koupi nebo opravě domu.

 

Tento problém se ovšem netýká jen starších zaměstnanců – ze svých penzijních spoření vybírá i více než pětina mileniálů (23 až 36 let) a více než čtvrtina pracovníků z nejmladší generace Z (pod 23 let). Mileniálové tyto finance nejčastěji využívají na pokrytí nečekaných výdajů a obecných dluhů. Pro generaci Z platí podobné důvody, ovšem 20 procent z nich například uvedlo, že peníze potřebují na pořízení automobilu. Celých 52 procent pracovníků poté kvůli své finanční situaci plánuje odchod do důchodu o několik let odložit.

 

Penzijní spoření má v České republice téměř každý druhý obyvatel. Peníze z transformovaných fondů, tedy u smluv penzijního připojištění sjednaných do 30. listopadu 2012, lze vybrat již po 1 roce. U nových smluv uzavřených po 1. 1. 2013, takzvaného doplňkového penzijního spoření, je to možné až po 2 letech. „Je třeba si uvědomit, že předčasný výběr prostředků z penzijního spoření znamená, že člověk přijde o veškeré státní příspěvky a všechny výnosy a příspěvky zaměstnavatele jsou mu zdaněny 15% daní. Navíc je nutné dodanit uplatněné daňové odpočty,“ upozorňuje Robert Novoměstský, analytik společnosti Freedom Financial Services. „Aktuálně je živých smluv téměř 4,4 milionů kusů. Z 80 % však jde o smlouvy u transformovaných fondů, tedy dřívější penzijní připojištění, jehož výnos mnohdy ani nepokryje inflaci. Není tak divu, že lidé peníze raději vybírají,“ dodává Robert Novoměstský.

 

Zmíněný průzkum odhalil i další trend: zaměstnanci čím dál častěji očekávají, že jim v řešení složitých (nejen) finančních situací pomůže jejich zaměstnavatel. „Takzvaný zaměstnanecký well-being, tedy celková fyzická i psychická pohoda pracovníků, je v současné době pro firmy velké téma. Řada podniků do well-being benefitů investuje nemalé prostředky a všemi silami se snaží své zaměstnance podporovat, což je snaha bezesporu pozitivní. Bohužel se začíná ukazovat, že se firmám může v určitých případech vymstít, a to právě v tom, že se zaměstnanci stanou závislí na jejich pomoci a neschopni – či neochotni – převzít odpovědnost za svou finanční a životní situaci do vlastních rukou,“ vysvětluje Kodenková.

 

  

 


 Mgr. Angelika Seböková

 

Marketing Specialist
 

Talentica s.r.o.

 

 







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688