Patria (Patria Finance)
Úrokové sazby  |  17.04.2019 09:18:55

Rozbřesk: Úrokové sazby zvolna rostou, v Evropě však stále nedosáhly ani lokálních maxim


Vládní dluhopisy dostávají v posledních týdnech do těla. Výnos desetiletého amerického vládního dluhopisu vzrostl od konce března o více než 20 bazických bodů, což na ceně vyrobí ztrátu přes jeden a půl procenta. Růst výnosů německých vládních dluhopisů nevypadá (prozatím) tak dramaticky, ale cenově ztrácejí plus mínus stejně jako jejich americké protějšky.

Nicméně, nehledě na aktuální růst výnosů, resp. obecně tržních úrokových sazeb v USA a v EU, zůstává jejich hladina ve zpětném pohledu relativně nízká, a především z hlediska tržních očekávání ohledně budoucí politiky centrálních bank. Trh stále sází na to, že příští posun úrokových sazeb od Fedu bude dolů a od ECB držící úroky hluboko v záporu se neočekává v dohledné době (18 měsíců) prakticky nic. Z pohledu inflačních očekávání pak zůstává tristní situace v eurozóně, kde trh zcela ztratil víru v to, že ECB bude schopna v daleké budoucnosti naplnit svůj inflační cíl (forwardově očekávaná meziroční inflace “pět let za pět let” je na úrovni 1,39 %).

Otázka však zní: je takový inflační pesimismus a z toho vyplývající holubičí očekávání trhu na místě? Akciové trhy rostou, trhy práce jsou velmi napjaté, což se konečně i ve vyspělých zemích začíná projevovat i v růstu mezd. Do toho nám rostou ceny ropy a některých dalších komodit. Je za této makroekonomické konstelace rozumné očekávat, že nám hrozí spíše dezinflační než inflační tlaky?

Samozřejmě dluhopisoví býci se stále snaží vytáhnout argumentační trumfy typu brexitu či obchodních válek a souvisejících negativních dopadů na globálních ekonomiku. Jsou však tyto kauzy na mediálním ústupu opravdovými argumentačními trumfy pro ty co hlásají, že bude hůře? Také tomu může být přesně naopak, což konec konců již můžeme trochu vidět ve čtvrtek, kdy budou zveřejněny v eurozóně (ale i v USA) důležité indexy podnikatelských nálad za duben. Jejich, byť jen nepatrné, vylepšení může být pro stále velmi drahé vládní dluhopisy další velmi nepříjemnou zprávou.

TRHY
CZK a dluhopisy

Koruna má za sebou další nezajímavou seanci, při které si připsala drobné ztráty a vydala se vstříc hranici 25,70 EUR/CZK. Nejinak tomu bude zřejmě i dnes, kdy zůstává kalendář makro čísel prázdný. Rušněji by však na českém devizovém trhu mohlo být zítra, kdy přijde na řadu předběžný údaj podnikatelské nálady v eurozóně (PMI) za duben.

Zahraniční forex
Zatímco na eurodolarovém trhu se stále čeká na nějaký mocnější impuls, tak mezi hlavními měnami úplné bezvětří nevládne. Za zmínku totiž stojí švýcarský frank, který dostává v posledních dnech na frak. Hlavním důvodem je kromě menšího strachu z brexitu především růst úrokových sazeb ve světě, a zejména pak v eurozóně. Měnový pár EUR/CHF již atakuje hranici 1,14, přičemž ani ta nemusí být konečnou.

Dnešní kalendář očekávaných událostí není příliš zajímavý, snad s výjimkou výsledku americké obchodní bilance (za únor), jež umožní zpřesnit odhady amerického HDP za první kvartál. Pozdě večer pak může dolar sledovat výstupy z Béžové knihy Fedu.

Ropa
Ropa Brent si připisuje další drobné zisky a úspěšně atakuje hranici 72 USD/barel. Bezprostřední podpory se ropě dostalo ze strany překvapivého poklesu zásob, které včera oznámil Americký petrolejářský institut. Pokud by dnes daný vývoj potvrdila také oficiální čísla EIA, lze očekávat další tlak na růst cen.

Ten navíc přetrvává rovněž ve světle nejnovějších dat z Číny. Jak v případě HDP, tak zejména průmyslové výroby a maloobchodních tržeb si totiž čínská ekonomika vedla nad očekávání, což lze vnímat jako signál, že měnové a fiskální stimuly centrální vlády začínají fungovat. Pro ropný trh by pak stabilizace čínského růstu (pokud se v následujících měsících potvrdí) měla znamenat postupné odeznění jednoho z hlavních cenově negativních rizik pro tento rok.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688