7 rad pro alergika v ložnici

Postel by měla „dýchat“ i zespodu

Pylová sezóna pomalu začíná. Pokud se vám večer hůř usíná třeba kvůli ucpanému nosu nebo svědění pokožky, nastal čas na změnu a vypuzení alergenů z ložnice.

Nejen pyly způsobují alergii. U citlivých osob může toto autoimunitní onemocnění vyvolávat například prach, roztoči, plísně a jiné. A protože doma trávíte hodně času v ložnici, zaměřte se zejména na tento prostor.

1. Důkladný úklid

Prachu se zbavujte zásadně mokrou cestou, na košťata a suché hadříky zapomeňte. Velkou pomoc nabízejí parní čističe využívající sílu horké páry, navíc pracují bez chemikálií. Pára odstraní nečistoty a současně díky vysoké teplotě dokáže likvidovat plísně a bakterie. Parní čističe si poradí s podlahou, nábytkem, okny a dalším vybavením domácnosti.

Spolehněte se také na vysavače. Neřiďte se jen jejich výkonem, sledujte i třídu prachových emisí; ta uvádí, jak čistý bude vzduch, který se z přístroje vrací zpět do místnosti (pro alergiky a astmatiky je ideální třída A).

2. Vybíráme matraci
Postel by měla být vybavená roštem takové konstrukce, jež umožní matraci „dýchat“ i zespodu. Každý člověk se potí, a právě přebytečná vlhkost představuje živnou půdu pro roztoče. Pro alergiky jsou vhodné různé typy pěn eliminující přítomnost bakterií a roztočů díky výbornému odvádění vlhkosti. Pěny se nezřídka kombinují i s latexem, který mimo jiné rovněž odolává plísním. Snímatelný prací potah (alespoň na 60 °C, u malých dětí raději až 90 °C) se jeví jako samozřejmost. Alergikům svědčí například potah se stříbrnými ionty, s výtažky z rostliny aloe vera nebo z lyocellu.

Tip: Několikrát ročně postavte matraci kolmo na postel či k ní a nechte ji důkladně vyvětrat.

3. Nový materiál pro alergiky

Jedna věc je samotná výplň lůžkovin (přikrývek a polštářů), druhá pak, jaké zvolit povlečení. Od všech výrobků jistě chcete, aby zajistily suché mikroklima na lůžku – tedy výborně vstřebávaly a odváděly vlhkost, nabídly bezvadné antibakteriální vlastnosti a nedráždily pokožku. Také by měly být příjemné na dotek a měly by podporovat zdravý spánek a relaxaci.
„Pokud nemáte doma silného alergika, který už potřebuje speciální ale cenově nákladné výplně a povlečení, například nanoSPACE, sáhněte po materiálu Tencel. Jde o vlákno botanického původu, které se vyrábí z eukalyptového dřeva,“ říká Hana Šrůtková, odbornice na bytový textil české textilky Veba.

4. Spaní v bavlnce? Pro alergiky ne

Povlečení vyrobené z Tencelu má právě ty vlastnosti, které se skvěle hodí pro alergiky. Je jemné na pokožku, chladivé jako len, hřejivé jako vlna, a hlavně absorbuje o 50 % více vlhkosti než bavlna. Díky tomu, že odvádí pot dovnitř vlákna, se na povrchu kůže netvoří vlhký mikrofilm, ve kterém se množí bakterie. Jen pro srovnání: u syntetických vláken je množení bakterií až 2000 krát vyšší, než u materiálu Tencel. Samozřejmostí je praní při teplotě 60 °C, při které se ničí bakterie. Při ždímání pak zvolte 800 otáček za minutu, vlákno z eukalyptu se při vyšších otáčkách láme a povlečení může působit zmačkaně. Při dalším praní se však opět narovná. Prádlo nesušte v sušiče, ale na šňůře. „Pokud nerady žehlíte, povlečení z vlákna Tencel vyrábíme také v nežehlivé úpravě Easy Care, nicméně u alergiků doporučujeme přeci jenom povlak přežehlit. S nežehlivou úpravou to půjde velmi rychle,“ doplňuje odbornice z Veby.

5. A co peřiny?

Stejné vlastnosti skýtají i přikrývky s výplní Tencel, které působí lehce a tence, přitom obstojí také v zimě.

6. Co (ne)vadí
Zatímco bez textilních vláken byste se neměli čím přikrýt ani kam složit hlavu, dalším tkaninám v ložnici řekněte stop. Díky tomu eliminujete množství prachu. Jak na to? Například záclony a závěsy se dají krásně nahradit moderními žaluziemi či roletami, které chrání pouze okno a nezbytně nutné okolí. Do oken nezapomeňte instalovat sítě zachycující prach a pyly zvenčí. Bez koberce se v ložnici obejdete v pohodě
; pocitové teplo při došlapu slibují podlahy ze dřeva, marmolea či korku, přitom jde o přírodní materiály. Textilní stínidla lamp nahraďte například skleněnými. Sklo je inertní materiál, nevylučuje žádné látky a méně na něm ulpívá prach a nečistoty.

7. To je vzdoušek!
Od jara do podzimu nemá většina lidí problém s větráním. Jenže společně s otevřenými okny se do ložnice dostávají nečistoty a smog zvenčí, o hluku celoročně (a pylech sezonně) nemluvě. Pak se vyplatí čistička vzduchu, kterou zapínejte pouze tehdy, když máte uzavřenou místnost. U alergiků a vůbec lidí s dýchacími potížemi se doporučuje volit přístroj o výkonu, který za hodinu přefiltruje vzduch v místnosti třikrát. Některé čističky jsou vybavené senzory, jež hlídají kvalitu vzduchu samy a podle potřeby upraví svůj výkon. Potěší i funkce zvlhčovače, neboť hodně suchý vzduch představuje nešvar mnoha moderních domácností. Ale pozor – ani příliš velké vlhko není ideální, to naopak podporuje množení plísní a roztočů.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry