Marcela Schweinerová (Euler Hermes)
Okénko pro podnikatele  |  16.04.2019 14:44:41

Čekají světový automobilový průmysl nepříjemné chvilky?

Analytici společnosti Euler Hermes, globálního lídra na pojištění pohledávek, sledují již řadu měsíců světový automobilový průmyslu. Krátkodobé i dlouhodobé scénáře dalšího vývoje pravidelně signalizují zpomalení trhu. Za rok 2018 prodej osobních automobilů ve státech Evropské unie a zemích EFTA (Evropské sdružení volného obchodu) poklesl o 0,04 % na 15 624 486 prodaných vozů.

Největším trhem v oblasti nových vozů bylo jednoznačně Německo, následované Velkou Británií, Francií, Itálií a Španělskem, přičemž nejrychleji rostoucím trhem v Evropě bylo Polsko a Španělsko. Od zavedení nových emisních homologačních testů (WLTP – Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) v září 2018, byl evropský trh obecně zasažen neschopností některých výrobců automobilů vozy ve velmi krátkých lhůtách homologovat. Výsledkem byly prodejně velmi slabé poslední měsíce roku 2018.

Podle Marcely Schweinerové, vedoucí analytického oddělení společnosti Euler Hermes, k celkově složité situaci negativně přispívají další globální faktory jako např. eventuální dopady zavedení dovozních cel na import vozů do USA, ekonomický pokles čínské ekonomiky v roce 2018, který bude patrně pokračovat i v roce 2019, očekávaná recese nebo přinejmenším zpomalení růstu HDP na evropském trhu, nejasnosti ohledně brexitu apod.

I přes celkově dobrý rok 2018 očekává také Evropa v roce 2019 propad v prodejích automobilů, a to především vozů vybavených dieselovými motory. K poklesu bude navíc přispívat jak slabší poptávka na domácích trzích EU, tak rovněž slabší poptávka na globální úrovni. Dalším faktorem, který bude situaci negativně ovlivňovat, jsou narůstající platové požadavky zaměstnanců v zemích Evropské unie a nutnost zaměstnavatelů na tyto požadavky adekvátně reagovat. I nadále bude nutná vysoká úroveň investic v oblasti výzkumu a vývoje, které budou směřovat nejen do tradičních oblastí výroby automobilů, ale také do oblasti elektromobility.

Naši analytici očekávají propady nejen v oblasti samotné výroby automobilů, ale i v sektorech souvisejících, tedy u dodavatelů automobilového průmyslu na různých úrovních dodavatelského řetězce, velkoobchodu, retailu i obchodu s pohonnými hmotami. Největšímu riziku budou tradičně vystaveny malé a střední firmy,“ zdůrazňuje Marcela Schweinerová.

Dle názoru analytiků Euler Hermes bude negativním vývojem zasažen i český trh, který je významným hráčem na evropském automobilovém trhu. Z oficiálních statistik vyplývá zásadní význam automobilového průmyslu v české i evropské ekonomice – český automobilový průmysl představuje přibližně 24 % celkové české průmyslové produkce, 21,8 % veškerého českého exportu a zaměstnává přibližně 150 tisíc osob. Zároveň je přibližně 85 % celkové automobilové produkce vyváženo na trhy Evropské unie. Česká republika tak zaujímá vedoucí pozici mezi výrobci osobních automobilů v regionu CEE.

Na první oficiální informace signalizující pokles na českém trhu průzkumy poukázaly již v období od října 2018 do ledna 2019, kdy došlo k poklesu počtu nových registrací vozů nejenom mezi výrobci, ale také prodejci. Analytici situaci řádně monitorují a svá očekávání dle získávaných informací průběžně upravují, nicméně Marcela Schweinerová podotýká, že řadu negativních signálů, které z automobilového průmyslu přicházejí, je třeba sledovat se zvýšenou pozorností.

Marcela Schweinerová

Absolvovala Vysokou školu ekonomickou v Praze se specializací na mezinárodní obchod. Má 11 let zkušenosti v oblasti hodnocení rizika pojištění dodavatelských úvěrů v úvěrové pojišťovně Euler Hermes SA, člen skupiny Allianz, kde od roku 2010 vede tým kreditních analytiků.



Euler Hermes

Společnost Euler Hermes je světovým lídrem na trhu pojištění pohledávek. Poskytuje také pojištění záruk s rating AA od společnosti S&P. V rámci své on-line databáze má přístup k informacím o více než 60 milionech podnikatelských subjektů, které jsou průběžně aktualizovány. Společnost je členem skupiny Allianz. V České republice působí již 21 let.


Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688