Expobank CZ (Expobank CZ)
Tiskové zprávy  |  16.04.2019 11:19:21

Dostupnost internetu ukazuje bohatství českých krajů. Nerovnoměrné pokrytí ztěžuje digitalizaci bankovnictví

Internetové pokrytí českých domácností se významně liší podle bohatství jednotlivých krajů. Zatímco v Praze je připojeno více než 83 % domácností, v Olomouckém a Libereckém kraji jich není ani 73 %. Analýza Expobank CZ vycházející z údajů Českého statistického úřadu ukázala, že horší přístup k internetu mají lidé v krajích s nejnižším HDP na obyvatele. Pro Českou republiku pozitivně nevyznívá ani mezievropské srovnání. Průměrná vybavenost domácností připojením k internetu je v EU významně vyšší – na úrovni 87 %. Rozdílná dostupnost internetového připojení škodí všeobecnému trendu rozšiřování digitálních služeb u nás, a to včetně bankovnictví. Zatímco v dalších vyspělých zemích trend digitalizace sílí, Česká republika za jejími lídry zaostává kvůli místy nedostatečné dostupnosti internetu.

Podle dat Českého statistického úřadu bylo v roce 2017 připojeno k internetu 77,9 % domácností. Pro většinu obyvatel České republiky je tak internet běžnou součástí života. Ještě v roce 2007 mělo přitom připojení k internetu pouze 35 % domácností, za sledovaných deset let se tak tento podíl více než zdvojnásobil. Stále se však značně liší podíl domácností s připojením k internetu při srovnání jednotlivých krajů.

Čím chudší kraj, tím nižší dostupnost internetu
Expobank CZ díky své analýze zjistila, že nejvíce domácností je k internetu připojeno v regionech, které zároveň vykazují nejvyšší HDP na obyvatele. „Existuje korelace mezi mírou domácností připojených k internetu a bohatstvím krajů vyjádřeným podílem HDP na jednoho obyvatele. V Praze, Středočeském, Jihomoravském a Plzeňském kraji se podíl domácností připojených k internetu pohybuje okolo 80 %. Nejlépe je na tom hlavní město s 83,2 % připojených domácností,“ uvádí Kateřina Petko, ředitelka marketingu a komunikace, tisková mluvčí Expobank CZ s tím, že to platí také obráceně. Tři ze čtyř nejchudších krajů, tedy Ústecký, Liberecký a Olomoucký, jsou na tom s internetovým připojením nejhůře. Dostupnost internetu se v těchto krajích pohybuje pod úrovní 73 %. „Výjimkou je kraj Karlovarský. Přestože vykazuje nejnižší podíl HDP, pokrytí tamních domácností internetem je páté nejlepší u nás, a to těsně pod hranicí 80 %,“ odhaluje překvapivý poznatek Kateřina Petko, a upozorňuje, že rozdíl mezi pokrytím v Praze a Olomouckém kraji je více než 11 %.

Nedostupnost internetu brání rozvoji digitalizace
Ve vyspělých zemích probíhá silná vlna digitalizace, která zasahuje i do oblasti bankovnictví. Tento trend je typický například pro Skandinávii, kde je podle dat Eurostatu vybaveno internetovým připojením více než 94 % domácností. Fenomén digitalizace se přesto snaží následovat také Česká republika, která má nejlepší dostupnost internetu v rámci zemí Varšavské skupiny. Rezervy spojené s nerovnoměrným přístupem k internetu jsou ale stále jednou z největších překážek. „Výraznějšímu rozvoji digitálního bankovnictví v České republice brání několik faktorů. Rozdílná dostupnost internetu v domácnostech napříč kraji je jedním z nich,“ říká Kateřina Petko z Expobank CZ, která patří k nejaktivnějším hráčům na poli digitálního bankovnictví u nás. Vývoji nepomáhá ani všeobecně známá situace s drahými mobilními daty. „Pro plnohodnotné využití digitálních platforem, mezi které se řadí například i NEO účet, je dostupné internetové připojení bez zásadnějších rozdílů základním předpokladem. Bankovní služby se budou stále více digitálně transformovat, aby mohly lépe reagovat na měnící se požadavky klientů. Ať už jde o správu financí z jednoho místa, přehled o investicích, anebo spoření,“ uzavírá Kateřina Petko.

Expobank CZ je českou bankou, která působí na trhu od roku 1991. K síti bankovních domů s názvem Expobank se připojila po úspěšné akvizici od německé LBBW v roce 2014. Vybudovala si pozici silné moderní banky poskytující špičkové lokální a přeshraniční služby pro korporátní, privátní a affluentní individuální klienty. K jejím výhodám patří tým odborníků s rozsáhlými zkušenostmi na lokální i mezinárodní úrovni, dlouholetá zkušenost na českém trhu, sesterské banky v Lotyšsku a Rusku či spolupráce s mezinárodními organizacemi (včetně Evropské banky pro obnovu a rozvoj, IFC – členem Světové banky, KfW Bankengruppe a dalšími). Expobank CZ v roce 2018 představila unikátní NEO účet spojující výhody tradičního bankovnictví a FinTech „jeden účet pro komplexní správu financí“, jehož založení trvá méně než 7 minut. Banka v rámci své digitální transformace klade maximální důraz na moderní internetové bankovnictví s digitálním modelem obsluhy.

Více informací na: www.expobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688