Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  15.04.2019 23:16:09

15. dubna: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech zahájily týden poklesem. Způsobily to zvláště finanční společnosti, které oslabily v reakci na nevýrazné výsledky hospodaření některých velkých bank. Dolar na devizovém trhu víceméně stagnoval.

Index Dow oslabil o 0,10 % na 26 384,77 bodu, širší index S&P 500 klesl o 0,06 % na 2 905,58 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,10 % na 7 976,01 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 2,58 % na 12,32 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o jeden bazický bod na 2,56 %. Bitcoin a ethereum odepsaly okolo 2 %.

V prvním kvartálu vykázaly americké akcie nejlepší čtvrtletní výkon za téměř desetiletí. V dubnu však zatím spíše stagnují, protože investoři čekají na hospodářské výsledky za první tři měsíce roku. Analytici odhadují, že zisky firem z indexu S&P 500 v prvním čtvrtletí klesly meziročně o 2,1 %, což by byl první pokles od roku 2016. Nicméně z 33 společností, které zatím zveřejnily výsledky, jich 81,8 % překonalo očekávání.

NA AKCIOVÉM TRHU SE TO TŘPYTÍ ZLATÝMI KŘÍŽI

Z 11 dílčích sektorů indexu S&P 500 jich v pondělí šest skončilo ve ztrátě. Finanční společnosti ukončily růst, který trval tři seance, a oslabily v čele s bankou Goldman Sachs (-3,82 %), jejíž tržby za první čtvrtletí zaostaly za očekáváním. Výsledky zveřejnila také Citigroup (-0,06 %), která svým ziskem překonala odhady analytiků díky snížení nákladů.

Akcie Levi Strauss (+6,77 %) posílily díky novému doporučení na stupni "overweight" od JPMorgan. Horší doporučení (z neutrálního na prodejní) od Goldman Sachs naopak poslalo níže kurz akcií Nokie (-5,13 %). Akcie Waste Management (+2,42 %) posílily díky zprávě o chystané akvizici konkurenční Advanced Disposal Services (+17,87 %). Spotify Technology (-4,37 %) ztrácela po zprávě, že Amazon (+0,10 %) může brzy spustit vlastní službu na streamování hudby zdarma. A opět ztrácely také akcie Lyftu (-6,32 %) kvůli informaci, že firma kvůli problémům s brzdami svolává k opravě tisíce svých elektrických kol v New Yorku, Washingtonu a San Franciscu.

Investoři také stále sledují vývoj obchodních jednání mezi USA a Čínou. Jak rozhovory pokračují, američtí vyjednávači zmírnili své požadavky na omezení průmyslových dotací, které byly jednou z podmínek dohody. To znamená ústup od základního cíle USA, napsala agentura Reuters.

Kurzy hlavních světových měn zůstaly téměř beze změny. Obchodníci vyčkávají na čtvrteční údaje o stavu zpracovatelského průmyslu v Evropě. Ty by podle analytiků měly potvrdit, že se ekonomická situace v regionu zlepšuje.

APPLE JAKO SÁZKA NA 5G

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, uzavřel beze změny na 96,92 bodu. Euro vůči dolaru mírně stouplo o 0,1 % na 1,1305 USD. Kurz jenu se téměř nezměnil, k dolaru se pohyboval kolem 111,99 JPY a vůči euru kolem 126,60 JPY.

"Tempo zhoršování kondice evropské ekonomiky začíná polevovat a já si myslím, že investoři čekají na konkrétnější náznaky, že to nejhorší již máme za sebou," řekl agentuře Reuters k situaci v Evropě analytik Mazen Issa z TD Securities. Lepší statistiky z Evropy by pravděpodobně podpořily chuť riskovat a zvedly ceny akcií. To by mělo negativní dopad na dolar, protože investoři by se poohlíželi po vyšších výnosech jinde.

JAMIE DIMON: NE SOCIALISMU

Ceny ropy po pátečním výstupu na pětiměsíční maximum klesaly. Přispěly k tomu náznaky, že by Rusko mohlo skončit s omezováním těžby suroviny. Výraznějšímu propadu cen ale brání klesající produkce ropy v Íránu a Venezuele, tedy v zemích, které čelí americkým sankcím.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci včetně Ruska se loni v prosinci dohodli na snížení dodávek ropy na trh asi o 1,2 milionu barelů denně. Dohoda byla sjednána na šest měsíců a v platnost vstoupila začátkem letošního ledna. O dalším postupu bude kartel se svými spojenci jednat na červnové schůzce.

Ruský ministr financí Anton Siluanov o víkendu uvedl, že se Rusko a OPEC mohou rozhodnout pro zvýšení produkce s cílem bojovat o tržní podíl se Spojenými státy. Ceny ropy by pak podle něj mohly klesnout až ke 40 dolarům za barel.

Spojené státy se dohody o omezení dodávek neúčastní a díky rychlému růstu těžby z břidlicových ložisek jsou nyní největším producentem ropy na světě. "Máme tu dilema. Co máme s OPEC dělat? Máme ztrácet trh, který obsazují Američané, nebo ukončit dohodu o omezení těžby?" poznamenal k situaci na trhu Siluanov.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PONDĚLNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688