TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  15.04.2019 14:12:57

USA mohou mít prvního gay prezidenta. Je zároveň nejmladší


Spojené státy americké znají dalšího kandidáta do prezidentských voleb, které se budou konat v příštím roce. Je jím Pete Buttigieg (37), který by se nejenže stal vůbec nejmladším prezidentem v historii USA, ale také by byl prvním mužem na tomto postu, který se otevřeně hlásí k homosexualitě. A podle prvních reakcí by jeho šance na boj o prezidentské křeslo mohly být poměrně vysoké.

Válečný veterán z Afghánistánu, absolvent Harvardu a Oxfordu, starosta městečka South Bend v Indianě a držitel ceny Starosta roku 2013. To vše je kandidát na amerického prezidenta Pete Buttigieg, který zároveň před veřejností netají skutečnost, že je gay. V loňském roce měl dokonce svatbu, jeho manželem je učitel Chasten Buttigieg.


Kandidaturu oznámil politik v neděli 14. března ve večerních hodinách a na jeho facebookovém profilu už na rozhodnutí kandidovat reagovaly tisíce lidí. Mnozí právě kvůli jeho orientaci, kterou vesměs vidí jako pozitivní věc a nového kandidáta dokonce podporují i finančně.


"Máte skvělou mysl, dobré srdce a úžasný smysl pro humor. Jedu v tom s vámi a už jsem i přispěla! Děkuji za vaši službu (veřejnosti, pozn. red.) a odhodlání k tomu, abyste naši zemi změnil. Vzhůru k nové éře!" napsala jedna z Buttigiegových fanynek.

 

Zatím prý Buttigieg pro první čtvrtinu své masivní kampaně sehnal více 7 milionů dolarů. Sám je přesvědčený o tom, že Američany na něm kromě odlišné orientace může zaujmout především to, že má i přes svůj nízký věk řadu cenných pracovních zkušeností.


"Myslím si, že jsou to právě zkušenosti, kvůli kterým můžu kandidovat. Mám víc let zkušeností ve vládě než má současný prezident. Vím, laťka je nastavená poměrně nízko, ale i tak. Působil jsem také déle ve státní správě než má viceprezident. A více vojenských zkušeností, než měl kdokoliv, kdo usedal v Oválné pracovně po Georgi Bushovi starším," řekl Buttigieg v rozhovoru pro CNN.


Nový americký prezident se bude volit na podzim roku 2020. Volbám budou předcházet primární volby, ve kterých jednotlivé politické strany vyberou své oficiální kandidáty pro "velké" volby.


Svůj post bude za republikány obhajovat současný prezident Donald Trump. Za demokraty se o křeslo prezidenta porve kromě Petea Buttigiega porve například i kandidát na prezidenta z roku 2016 Bernie Sanders. Celkem je kandidátů oficiálně oznámených už přes 20, je ale možné, že číslo bude ještě růst.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688