Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  15.04.2019 11:24:46

Od brexitu k Bank of England

Úlevu střídá lehké zklamání a pokračující nejistota. Tak by se dala popsat situace Velké Británie, která se v minulém týdnu dočkala dalšího posunutí brexitu až do konce října. Fakt, že nedošlo na odchod bez dohody, byl pro trhy pozitivem. V rámci výhledu se však začínají objevovat aspekty, které mohou dostat britskou libru pod tlak.

Vyjednávání o podobě odchodu Velké Británie budou dále pokračovat. Otázkou je, zda posunutí o šest měsíců bude dostatečné na to, aby se britští zákonodárci na „něčem“ shodli. Tato nejistota, jak se zdá, již teď lehce tíží trhy, už jen proto, že sice posunutá, ale stále možná varianta hard brexitu zůstává ve hře. I proto by případná obnova výkonu britské ekonomiky, ať už hovoříme o investicích či o spotřebě, mohla být spíše krátkodobějšího charakteru, přičemž s blížícím se deadlinem v říjnu by mohlo dojít opět k citelnému zpomalení.

A právě na tento výhled by měla reagovat Bank of England. Její měnová politika - byť by vzhledem k úrovni inflace a proinflačním faktorům jako je vývoj mezd, bylo možné sazby zvýšit - musí s aspektem brexitu nutně počítat. Návrat nejistoty spojený s nejen s politickým děním, ale zejména s utlumením ekonomické aktivity by tak mohl britskou centrální banku „donutit“ k dalšímu odkladu úrokového hiku.

Odhady trhu ohledně možného navýšení britských sazeb sice nebyly v předchozích měsících nikterak silné (před měsícem dosahovala pravděpodobnost hiku o 5 bazických bodů do konce 2019 necelých 40 %), v době těsně po rozhodnutí o prodloužení brexitu však ještě více ochably - hike o již zmiňovaných 5 bazických bodů nese pravděpodobnost cca 35 % až ke konci prvního čtvrtletí 2020. A právě změna tohoto výhledu se pravděpodobně částečně podepsala na vývoji britské libry v posledních dnech.

Faktem je, že prodloužení doby brexitu přineslo pokles librové volatility. Klesla nejen ta krátkodobá, ale rovněž i ta střednědobá zahrnující například období 9 měsíců (obsahuje již zmiňovaný termín brexitu na konci října). To naznačuje očekávání trhu, že v období za 9 měsíců by již otázka brexitu mohla být vyřešena.

K posunu došlo rovněž u strategie risk reversal, kde pozorujeme oslabení převahy put opcí GBPUSD and call opcemi. Z krátkodobého hlediska se put opce a call opce obchodují téměř na hodnotě par. U devítiměsíčního tenoru jsme se pak posunuli z hodnot kolem 234 bps ze začátku dubna na méně než 150 bps ve prospěch put opcí nad call opcemi. Z toho je patrné, že část trhu v posledním měsíci navýšila své spekulace pracující se silnější librou vůči dolaru.

Dnes ráno libra nabírá mírné zisky. Naše původní očekávání pracovalo s variantou delšího prodloužení brexitu, po níž mělo následovat pouze lehké posílení libry. S tím, alespoň z krátkodobého hlediska, stále počítáme, byť pro třetí kvartál musíme pracovat i s výše zmíněnými riziky. Prostor pro případné zpevnění libry vůči dolaru je proto omezen. Z pohledu technické analýzy se jako citelná rezistence jeví hranice 1,340 GBPUSD, které však podle nás dosaženo spíše nebude.

Například dle agentury Bloomberg existuje pravděpodobnost, že se libra během příštího měsíce posune nad hranici 1,310 GBPUSD o velikosti 56 %. K zpevnění nad 1,320 GBPUSD během třetího kvartálu by mohlo dle Bloombergu dojít s pravděpodobností bezmála 55 %. Případnému poklesu pod 1,300 GBPUSD za tu samou dobu byla přiřazena pravděpodobnost necelých 33 %.

V rámci současného týdne bychom si od tématu brexitu měli odpočinout. Trhy se bude soustředit spíše na Čínu, kde bude zveřejněn výsledek HDP za první čtvrtletí letošního roku (středa). V Evropě budeme sledovat německý index ZEW (úterý), v USA pak průmysl (úterý) a maloobchod (pátek).

Aktuálně se americká měna vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,1316 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 96,81 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,1286 do 1,1360 EURUSD.*

Koruna se minulý čtvrtek dostala krátce pod hranici 25,60 za euro. V závěru týdne pak měla tendenci mírně oslabovat, zatímco zbytek regionu, zejména díky sílícímu euru vůči dolaru, zpevňoval.

Tento týden, z důvodu svátku navíc zkrácený o páteční obchodování, nepřinese žádná domácí data. Vliv na kurz by tudíž měl mít spíše sentiment zahraničního obchodování, včetně dat z eurozóny, tak i případný přesah čínských dat.

Aktuálně se koruna v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 25,62 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,59 až 25,65 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 22,50 až 22,77 USDCZK.*

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

20.03.2024Co očekávat od Bank of England zítra? X-Trade Brokers (XTB)
22.09.2022Co dnes očekávat od Bank of England? X-Trade Brokers (XTB)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688