TNBiz (TN.cz)
Komodity  |  15.04.2019 11:35:22

Česko se nedokáže samo uživit. Nejvíce chybí produkce vepřového


Státu se nedaří zvyšovat soběstačnost v živočišné produkci - a to i přes fakt, že na podporu živočišné výroby výrazně přispívají dotace v řádu desítek miliard korun. Jenže s těmi chovatelé neumí hospodařit. Nedaří se plnit především cíle produkce vepřového masa a počtu zvířat. Problém je ale i s některými zemědělskými plodinami.

Na živočišnou výrobu šly v letech 2015-2017 dotace ve výši 21 miliard korun, z toho bylo 10 miliard z fondů Evropské unie. Ovšem i přes tento značný objem prostředků se státu nedaří zvyšovat soběstačnost v živočišné produkci. Největší nedostatky zjistil NKÚ u nastavení podmínek národních dotací.


Například na chov prasat a drůbeže vzrostly dotace mezi lety 2012 až 2016 o 300 %. V roce 2017 se oproti roku 2015 snížily stavy hospodářských zvířat – dojnic a prasat – i míra krytí spotřeby hovězího a vepřového masa. Kvůli tomu musíme zvyšovat jeho dovoz. Podle ČSÚ přitom od roku 2000 produkce masa klesla více jak o třetinu!


Jen v loňském roce jsme tak museli dovézt přes 273 tisíc tun vepřového, což je meziročně o 3,7 procenta více. Nejčastěji jsme dováželi z Německa, Španělska a Polska. Zatím se tak vize bývalého ministra zemědělství Mariána Jurečky, který už v roce 2016 podle iHNED.cz chtěl, aby české zemědělství bylo do roku 2030 soběstačné, zdá spíš jako velké sci-fi.

 

 


Chovatelé neumí hospodařit


Největší problém v chovu je podle NKÚ v národním dotačním programu, který prostřednictvím ministerstva zemědělství rozděluje dotace neefektivně a nekontroluje si, na co je firmy použijí. Naopak dotace z EU ale kontrolovali vesměs poctivě.


Například národní program na pomoc chovatelům prasat a drůbeže v boji proti nákazám si ve statistikách nestojí dobře, chovatelé totiž s penězi neuměli správně hospodařit. "Dotace tak například používali k úhradě předražených pronájmů čisticích a dezinfekčních strojů nebo k zaplacení odborného dozoru při čištění stájí, které si přitom prováděli vlastními silami," uvedl NKÚ s tím, že některé projekty mohly dostat i vyšší dotaci, než povoloval limit.


Národní dotační program zafinancoval také výrobu mléka, jejíž produkce se měla zkvalitnit. Ministerstvo zemědělství na něj přispěl částkou přesahující 2000 milionů korun, které mířily především na úhradu běžných provozních výdajů. "Jednalo se přitom o společnosti, které dlouhodobě vykazují zisk," upozornil NKÚ.

 

https://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/640x800/Apr2019/2269620.jpg?d41d


Česko přitom oproti dalším členským zemím EU vyplácí chovatelům nadprůměrné dotace. Na provozní náklady na výrobu mléka jsme měli druhé největší dotace v EU, na chov prasat a drůbeže pak čtvrté nejvyšší.

 

 


Problémy v rostlinné produkci


Problém s nedostatky v zemědělské výrobě ale nejsou jen na straně živočišných produktů. Největší problém na poli rostlinných produktů má především produkce zeleniny, především brambor. Ty musíme dovážet opravdu ve velkém, kvůli loňskému suchu totiž brambory jednoduše nejsou.


Situace by se výhledově neměla zlepšit ani letos, spotřebitelé by se tak měli připravit na to, že opět budou muset sáhnout hluboko do svých peněženek. Mnozí zahrádkáři to ovšem řeší tak, že si plodiny jednoduše vypěstují sami - proto se zvýšila poptávka po sazenicích a semínkách.

 

 

 

Podle dat ČSÚ ale oproti jiným rokům klesla i produkce obilovin, cukrovky nebo chmelu, což si mnoho lidí na zahrádce nevypěstuje. Hrozí tak, že i tyto "tradiční" české plodiny budeme muset dovážet.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 11:39  COCOA vyskočilo o 5 % po údajích v Severní Americe X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688