Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  14.04.2019 11:14:04

Pražská burza na půlročních maximech, přijde v týdnu korekce?

Pražská burza předvedla třetí nejpozitivnější týden v tomto roce, když index PX za posledních 5 seancí posílil o 1,69 %. Dostal se tak po půl roce zpět nad hladinu 1 100 bodů, resp. na závěrečných 1 104,5 bodu. Své sehrál zejména optimismus v samotném závěru týdne, podpořený akvizicemi a hospodářskými výsledkyUSA. V Praze navíc finišuje na některých titulech dividendový nákupní apetit.

Stejně jako v předcházejícím týdnu se hlavními hybateli staly rakouské tituly. V minulém reportu zmiňované rezistence v úvodu týdne na oba tituly skutečně přinesly oddych, nicméně vzápětí dokázaly nabrat zpět směr na sever a proražení rezistencí tak přineslo nový výrazný impuls. ERSTE a VIG se tak rázem posunuly na 5 měsíční maxima.

Větší posun než sám index v týdnu dokázaly již jen akcie CETV, jejichž letošní výkonnost se tak přehoupla přes 50 %. Dráže se obchodovaly naposledy loni na konci února. K firmě lze zmínit pokračující nákupní apetit skupiny BlackRock, která navýšila mírně podíl na 2,15 %. Sama mediální firma v týdnu svolala letošní valnou hromadu na 20. května. Posvětit si chce mj. nechat v rámci motivačního programu dalších až 10 milionů akcií pro management.


Větší pozitivní vliv na index, než CETV, však měly v týdnu akcie ČEZ. Pomohl nakonec především další růst cen elektřiny. Člen představenstva společnosti Pavel Cyrani nakonec prodal prakticky všechny možné akcie ze získaných 60 tisíc z opčního programu. První regulatorní zprávy přitom indikovaly, že si téměř třetinu ponechá.

Akcie MONETA dohnaly letošní výkonnost akcií KB. U posledně zmiňovaného titulu však lze v příštím týdnu očekávat kurzovou korekci, když od úterý se již budou obchodovat bez nároku na letošní dividendu 51 korun hrubého (43,35 čistého). Obdobný vývoj budeme moci sledovat u PHILIP MORRIS, které se bez nároku na požitek 1 600 budou obchodovat od středy. Oba tituly mají dohromady váhu v indexu PX téměř 22 % (z toho KB 19,3 %), tzn. jejich kurzový po dividendový vývoj zatlačí na index PX. Už i jen k předchozímu růstu jiných indexově významných titulů, lze v týdnu predikovat návrat indexu PX zpět pod hladinu 1 100 bodů.

Zmínit lze akcie Avast, které se stále cenově nemohou vymanit z předchozí velké prodejní nabídky. Obchodovaly se tak i nejníže od konce ledna.

Pražská burza každopádně letos indexově posiluje o 12 %. Ohledně její reálné výkonnosti bude nově vhodné sledovat především dividendový index PX-TR.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688