Kutilství zůstává národním koníčkem pro každého druhého Čecha

Zlaté české ručičky se dědí z generace na generaci, mezi mladými je překvapivě dokonce trochu více kutilů než ve starších generacích. Vzít do ruky nářadí se nebojí ani ženy. Z hlediska regionů je kutilství nejvíce populární na severu Čech.

Jak často se pouštíme svépomocí do různých oprav a vylepšení v domácnosti? Téměř každý druhý Čech (43 %) kutí pravidelně, tedy několikrát za měsíc nebo častěji. Dvě třetiny pak alespoň několikrát ročně. Jen 16 % Čechů nekutí vůbec. Ukázaly to výsledky aktuálního průzkumu NMS Market Research pro Raiffeisen stavební spořitelnu.

Vůbec nejvíce se tomuto koníčku věnují mladí ve věku 18 – 34 let, několikrát ročně nebo častěji kutí více než 70 % z nich. „To, že se mladí tak často pouštějí do úprav domova svépomocí, možná leckoho překvapí. Často je to ale nutnost spojená se zařizováním prvního bydlení,“ říká Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

Rozdíly v jednotlivých věkových skupinách nicméně nejsou velké, jedná se skutečně o zálibu všech generací. I když ženy kutí trochu méně často než muži, jsou i pro ně různé domácí úpravy a opravy samozřejmostí. Vůbec nekutí jen 19 % žen.

Trochu více je kutilství populární na vesnicích a v menších městech, zřejmě proto, že zde žije více lidí v rodinných domech. Ale opravdu můžeme říci, že jde o národní sport, kterému se věnuje většina Čechů bez ohledu na věk, vzdělání či výši příjmů,“ dodává Lenka Molnárová.

A kde najdeme nejméně a kde nejvíce kutilů? Nářadí berou nejčastěji do ruky lidé na severu Čech. V Ústeckém kraji kutí několikrát měsíčně nebo častěji 53 % dotázaných a například v Karlovarském kraji přesně polovina lidí. Naopak nejvíce těch, kdo nekutí vůbec, žije podle průzkumu v Pardubickém kraji (29 %).

Jak často kutíte (věkové rozložení)?

Více je kutilství populární na vesnicích

Zdroj dat: NMS Market Research, vzorek 1 002 respondentů.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika