Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
12.04.2019 18:40:10

Chladno ustoupí v novém týdnu, bude až 19°C

 

Studený konec týdne se severovýchodním prouděním vystřídá teplo. Bude to ale až v průběhu nového týdne. Přechodné oteplení zažije jižní Morava již v neděli. Většině území se vyhnou jakékoliv srážky, kam až modely vidí. A to je pokračování začínající katastrofy. V neděli sice může zapršet na jihu území a v sobotu se pár kapek objeví na východě, to je ovšem zoufale málo. Pěkné teplé počasí v druhé polovině nového týdne bude pod vlivem tlakové výše, takže srážky opět nula. Alergici pocítí hlavní pylovou sezónu naplno. Pěkné slunečné počasí rychle uvolní pyl břízy do ovzduší. Vlna pylu břízy v ovzduší se zřejmě ale rychle přežene a přijde úleva od nejagresívnějšího alergenu.

V sobotu bude oblačno až zataženo, hlavně na východě místy slabé přeháňky nebo déšť. Od středních poloh sněžení. Teploty 4 až 8 °C. V neděli bude oblačno až zataženo, od východu místy slabý déšť nebo přeháňky, od středních poloh sněžení. Postupně sněhové vločky jen na horách. Teploty 7 až 11 °C, na jihovýchodě i 13 °C. V pondělí začne ubývat oblačnost. Bude polojasno až oblačno, už zřejmě beze srážek. Teploty 9 až 13 °C. Od úterý půjdou teploty nahoru. V průběhu týdne bude postupně 15 až 19 °C, ojediněle v nížinách i více. Na obloze bude malá oblačnost, postupně ojediněle přeháňky. Jaro pěkné, jenže „Sahara“.

Proudění je momentálně severovýchodní, postupně bude jihovýchodní, pořád spíše kontinentální. Nic dobrého pro srážky a zmírnění sucha. V dubnu měly srážky podpořit začátek vegetačního období a na velké části území místo toho spadlo 0 mm srážek. A ona nula může vydržet velmi dlouho i do dalších dní. Vyjasnění v průběhu nového týdne s sebou nese ještě jedno riziko. A to riziko nízkých ranních minim, v údolích i mrazivých. Nic dobrého pro rozkvetlé stromy. Hovoří se až o -5 °C na začátku týdne.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty