Akcie ve světě  |  12.04.2019 18:07:42

Výsledková sezóna v USA začala v nečekaně velkém stylu, akcie vystoupaly blízko dějinných maxim. Náladu však trhům může vzít Brusel, který Americe hrozí odvetnými cly

Výsledková sezóna v USA dnes nečekaně začala ve velkém stylu. Akcie největší americké banky, JP Morgan Chase, vylétly po zahájení pátečního obchodování o více než čtyři procenta poté, co ústav oznámil hospodářské výsledky za první letošní čtvrtletí, které ve většině ohledů předčily očekávání analytiků. Banka vykázala citelný nárůst zisku, rekordní čistý úrokový výnos, přičemž její čistá úroková marže dosáhla sedmiletého maxima. Celkem se dařilo i čtvrté největší americké bance, ústavu Well Fargo. Ta zaznamenala lepší než předpokládané tržby.

Klíčový ukazatel amerických burz, index Standard & Poor’s 500, se i díky růstu právě bankovních titulů dnes po zahájení obchodování vyhoupl až nad úroveň 2910 bodů. Vyšších hodnot v historii dosáhl pouze během několika dní na přelomu loňského září a října, kdy vykazoval svá dějinná maxima. V průběhu dalšího dnešního obchodování však index své zisky částečně korigoval. I tak však platí, že se dnes dostal necelé jedno procento na „dostřel“ od historického uzavíracího maxima.

Akciím v USA se dnes se začátkem obchodování dařilo i proto, že svého historického rekordu dosáhly akcie společnosti Walt Disney, která oznámila spuštění nové streamovací služby. Pozadu nezůstal ani energetický sektor. Společnost Chevron totiž za 33 miliard dolarů kupuje Anadarko Petroleum a fúze povzbuzuje převážnou část sektoru.

Aby toho nebylo málo, příznivé zprávy pršely dnes z v Číně, kde čísla ukázala vzmach tamní úvěrové činnosti, což celkem přesvědčivě signalizuje stabilizaci druhé největší světové ekonomiky.

Teprve další obchodní dny však naznačí, do jaké míry bude začínající výsledková sezóna v USA úspěšná. Příliš pozitivní očekávání totiž nevzbuzuje, spíše naopak. A jedna vlaštovka – ta dnešní – jaro rozhodně nedělá. Stejně tak je třeba vyčkat na další data z Číny. Ani o stabilizaci její ekonomiky ještě nelze hovořit jako o hotové věci.

Optimismus může ještě dnes vzít americkým burzám čerstvá zpráva, že Evropská unie zvažuje cla na americké zboží v ročním objemu dovozu do EU ve výši necelých dvanácti miliard dolarů.  Cla by se týkala rozličného zboží od kabelek po vrtulníky. Jsou odvetou za cla, kterými Trumpova administrativa v uplynulých dnech pohrozila kvůli stále nedořešenému letitému sporu ve věci subvencí výrobci letadel Airbus, jež mají poškozovat jeho amerického rivala Boeing

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, CZECH FUND

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 13:01  Co očekávat od výsledků Tesly X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688