Research (J&T BANKA)
Akcie ve světě  |  12.04.2019 16:50:23

Rozbíhá se výsledková sezona: příští týden nás čekají Goldman Sachs, Morgan Stanley, Avast...

Dění na světovém trhu
Uplynulý týden přinesl další vývoj v tématu brexit. Premiérka Mayová na středečním mimořádném summitu EU získala další odklad až do konce října s možným zkrácením v případě potřeby. Sice se zdá, že je prozatím zažehnáno riziko scénáře odchodu Británie z EU bez dohody, ale situace se nijak nevyřešila. Další prodlužování patového stavu má nepříznivý vliv na ekonomický vývoj kvůli přetrvávající nejistotě budoucího vývoje. Zasedání ECB potvrdilo dřívější holubičí rétoriku, že letos centrální bankéři měnit úrokové sazby nebudou. Rovněž zápis z posledního zasedání FOMC potvrdil holubičí rétoriku, která znamená pro letošek již neměnné sazby v USA a zastavení procesu snižování bilance. Nesmíme opomenout začátek výsledkové sezóny za 1Q19 v USA. Investory příjemně překvapila, jak Delta Airlines, tak JP Morgan. Naopak Wells Fargo lehce zaostala na čistém zisku za odhady trhu. Zámořské indexy především díky solidním pátečním výsledkům bank zakončily týden na nule. Podobně tomu bylo i v Evropě, kde německý DAX zakončil týden s mírnou ztrátou 0,1 % t/t. Naproti tomu domácí burza především díky finančním titulům přidala prostřednictvím indexu PX 1,7 % t/t na 1104 bodů.

Společnosti na BCPP
Kabinet schválil plán aukce mobilních frekvencí pro 5G, které by dle slov premiéra Babiše měly zajistit vstup čtvrtého operátora či přispět k celkovému zlevnění datových služeb. Dražba bude rozdělena do dvou kol, přičemž současní operátoři budou moci vyhraná pásma v prvním kole jen pronajmout tzv. virtuálním operátorům. Očekává se tedy, že tři hlavní hráči se budou účastnit převážně druhého kola, kde ale v případě úspěchu nového hráče budou muset současní operátoři nově příchozímu otevřít své sítě do doby, než nový hráč vybuduje vlastní síť. Detailní podmínky soutěže zveřejní ČTÚ zhruba v polovině roku. Vláda odhaduje, že aukce vynese až 8 mld. , což by odpovídalo cenám z aukce frekvencí pro LTE z roku 2013. O2 CR zakončila týden na 246,5 (-0,6 % t/t).

Ministerstvo financí připravilo novelu zákona o daních na tabák, alkohol a hazard. Dle této novely by měla spotřební daň z cigaret a tabáku stoupnout příští rok zhruba o deset procent. Jedná o vyšší změnu daně, než se dříve spekulovalo. Samozřejmě návrh ještě musí projít připomínkami a legislativním procesem, ale větší skokové zvýšení daní by bylo vnímáno nepříznivě, protože se nedá vyloučit částečná kompenzace zvýšení ceny z marží výrobců. Výraznější zvýšení daně rovněž přispívá k růstu pašovaných cigaret, které snižují celkový oficiální trh, a tudíž potenciální příjem pro výrobce. Akcie PMČR zakončily týden na 15440 (+0,8 % t/t).

Z pohledu celého týdne nejvíce rostly opětovně akcie Erste Group (+5,2 % t/t na 930,6 ). Pro tento týden nebyla na Erste zveřejněna konkrétní kurzotvorná informace. Akcie se vyvíjela v souladu s pozitivním vývojem na finančních titulech v Evropě. Naopak nejhůře se dařilo akciím Avastu (-0,6 % t/t na 86 ). Na titulu nebyla zveřejněna žádná kurzotvorná informace.  Je patrné, že na trhu jsou stále prodejci, kteří se zřejmě rekrutují z řad investorů, kteří nakoupili v nedávném prodeji 10% podílu Sybil Holdings.

Výhled na příští týden
Nacházející týden bude zkrácený o páteční svátek (Velký pátek). Tradiční témata jako obchodní dohoda USA a Čína či brexit ustoupí do pozadí výsledkové sezóně. V průběhu týdne se dopředstaví velké zámořské banky jako Goldman Sachs či Morgan Stanley, ale své výsledky zveřejní i další významné společnosti jako například Philip Morris Int. či Netflix. Očekáváme, že především konkrétní výsledky firem se podepíší na trendu celého trhu i týdne.

Z domácích informací ve čtvrtek Avast zveřejní vybrané finanční údaje za 1Q19. Naše očekávání jsou tržby +3,5 % r/r, upravená EBITDA 11,8 mil. USD a potvrzení výhledu. Potvrzení výhledu může ujistit investory v nastaveném kurzu společnosti.

Ve středu se bude konat valná hromada společnosti TMR, kde se bude mimo jiné rozhodovat o navržené dividendě 0,59 EUR/akcii (2,4% hrubý div. výnos). Jednalo by se o první dividendu po sedmi letech, což by mohlo dále potvrzovat dobrou kondici firmy.

Z domácích zajímavých technických dat připomeneme poslední den s nárokem na dividendu v pondělí (15. 4.) u Komerční banky. Navržená dividenda je 51 /akcii či 5,4% hrubý div. výnos. Dále pak v úterý (16. 4.) je poslední obchodní den s nárokem na dividendu u Philip Morris ČR. Navržená hrubá dividenda je 1600 a představuje 10,4% hrubý div. výnos.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na úterní průmyslovou produkci (oček. 0,2 po 0,1 % m/m) a čtvrteční maloobchodní tržby (oček. 0,9 po -0,2 % m/m). V Číně se zaměříme na středeční průmyslovou produkci (oček. 6,3 po 6,1 % m/m) a HDP za 1Q19 (oček. 6,3 po 6,4 % r/r). V Německu se zaměříme na úterní indexy ZEW, kde by měl poklesnout odhad současného stavu, a naopak by se mělo vylepšit očekávání.


J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch nejbohatších, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty.

Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic. Do bankovního holdingu J&T patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank ZAO a banka J&T Bank and Trust se sídlem na Barbadosu.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688