TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  12.04.2019 15:45:41

Studium dvojčat ukázalo, jak se člověk změní za rok ve vesmíru

Lidstvo stále netuší, zda by byl člověk v případě dlouhých vesmírných misí v pořádku. Jako první strávil americký astronaut Scott Kelly rok ve vesmíru, díky jeho identickému bratrovi Markovi, který zůstal na Zemi, se mohli vědci přesvědčit, jak na člověka zapůsobí pouhý rok ve stavu mikrogravitace.

Studie dvojčat byl unikátní projekt NASA, který se uskutečnil mezi roky 2015 a 2016, portál Science nyní zveřejnil studii, která přináší výsledky tohoto speciálního výzkumu, v rámci kterého se sledoval dlouhodobý vliv mikrogravitace na člověka.

V rámci projektu strávil americký astronaut Scott Kelly 340 dní na Mezinárodní vesmírné stanici. Už samotné porovnání stavu před startem a po přistání by jistě přinesl řadu zajímavých poznatků, tento výzkum ale šel hlouběji. Scott má totiž dvojče, které bylo celou dobu na Zemi.

Výzkum ukázal, že při pobytu mimo Zemi dochází v lidském těle k tisícům změn na mnoha úrovních. Některé věci se příliš nemění, příkladem je imunitní reakce. Testy ukázaly, že vakcína působí stejně na Zemi i ve vesmíru.

Zásadní změny byly ale nalezeny například v délce telomer (koncové části chromozomů), složení střevní mikroflóry, tělesné hmotnosti, rozměru krčních tepen, sílu cévnatky i celkovou tloušťku sítnice a mnoha dalších.

Studie ale nekončila samotným pobytem ve vesmíru, výzkumníci zkoumali také změny po návratu na Zemi. Podle studie se projevily změny například v kognitivním výkonu (poznávací schopnosti). U Scotta navíc po návratu konstatovali urychlené zkracování i úbytek telomer. Ty se u lidí zkracují s věkem. Studie nicméně uvádí, že se během dalších šesti měsíců vrátila většina změn k normálu.

"Zatím jsme jen zanechaly škrábance na povrchu vědění o tom, co se děje s tělem ve vesmíru. Studie dvojčat nám dala první náhled na genetické změny a ukázala, jak se tělo adaptuje a zůstává robustní a odolné i poté, co člověk stráví rok na Mezinárodní vesmírné stanici," popsala vedoucí vědkyně pro výzkum lidského zdraví v NASA.

Jedná se ale teprve o úplný začátek našeho poznání ohledně vlivu pobytu ve vesmíru na lidské tělo. Například při misích na Mars bude člověk vystaven mnohem většímu množství záření, než je tomu na ISS. I tak se jedná o ohromný pokrok v našem vědění.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688