Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.04.2019 11:51:40

Zpomalení je nevyhnutelné, recese ne

Obavy z recese rostou a „čtvrtina všech ekonomů se domnívá, že propad ekonomiky je v následujících 12 měsících skutečně možný“. Na stránkách Bloombergu to píše ekonom Noah Smith a se svým kolegou Nirem Kaissarem téma rozebírají do detailu. V první řadě připomínají, že současná fáze expanze je již třikrát delší než průměrná délka expanzí od roku 1854.

Ekonomika roste, nezaměstnanost se drží nízko a spotřebitelský sentiment je vysoko. Některá důležitá data ale ukazují směrem dolů. Federal Reserve Bank of Atlanta odhaduje, že produkt v prvním čtvrtletí rostl o 2,1 %, takže by šlo o druhé čtvrtletí utlumeného růstu za sebou,“ tvrdí Kaissar. Moc povzbudivý podle něj není ani vývoj na trzích. Výnosy desetiletých vládních obligací klesly z listopadových 3,2 % na současných asi 2,5 %. Je to známka, že dluhopisový trh se obává zpomalení. Podobně hovoří i výnosová křivka. Ta totiž prošla inverzí, dlouhodobé výnosy se dostaly pod krátkodobé a podle historie takový vývoj přichází rok či dva před recesí.

Smith dodává, že „známky recese se skutečně množí“ a řadí mezi ně i oblast mezinárodního obchodu a vývoj na trhu s bydlením. Během posledních dvou let začala stagnovat stavba nových domů a kdyby nebylo výdajů na armádu, vývoj HDP v letošním roce by byl ještě horší, než uvádějí oficiální čísla. Ekonom se ale zároveň domnívá, že čínská a americká vláda se budou všemožně snažit recesi zabránit. Ta první se tak pravděpodobně vrátí k osvědčenému receptu vyšších investic. Americký prezident zase před volbami roku 2020 sáhne ke zvýšení výdajů na armádu a snížení daní.

Americká ekonomika se sice nestala vůči recesi úplně odolná a množí se známky pomalejšího růstu, ovšem na pokles nenaznačují. Výjimkou je pouze překlopená výnosová křivka, ale její inverze je doposud téměř nepozorovatelná,“ míní Kaissar. Na druhou stranu podle něj nejsou realistické projekce Bílého domu, ani očekávání akciových býků. Nejpravděpodobnějším scénářem je tak pomalý a vyrovnaný růst, ke kterému může přispět také Fed.

Smith má za to, že s postupným poklesem tempa růstu produktu bude stále těžší rozeznat expanzi od recese. Dobrý rok totiž přinese třeba 2% růst či horší 0,5% růst, ale pokud vezmeme v úvahu statistický šum a revizi dat, mohou se obě situace ve skutečnosti hodně podobat. Podobný problém pak bude pravděpodobně řešit i Čína, protože její trend růstu soustavně klesá. Kaissar k tomu dodává, že zklamání přijde zřejmě z vývoje na akciovém trhu, protože ten během pokrizových let rostl zejména díky zvyšujícím se valuacím. Tento zdroj posilování cen je tak ale již vyčerpán.

Smith na závěr zmiňuje i význam politického vývoje. Pokud by totiž recese dorazila ještě před rokem 2020, poškodila by ve volebním boji současného prezidenta Donalda Trumpa. A jelikož jeho obchodní války nebo snaha postavit zeď na hranici s Mexikem skutečně mohou k recesi přispět, byla by mu vina připisována právem. Jenže to je zároveň důvod, proč Trump pravděpodobně použije všechny dostupné nástroje, aby recesi před rokem 2020 zabránil.

Zdroj: Bloomberg


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.03.2024Ne-recese a signály výnosové křivky Patria (Patria Finance)
18.09.2023Signály (ne)recese Patria (Patria Finance)
04.08.2022(Ne)recese a defenzivní akcie Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688