TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  11.04.2019 18:40:31

V Česku docházejí vakcíny, především proti spalničkám a klíšťové encefalitidě

Na mnoha místech v Česku docházejí vakcíny. Lidé se bojí epidemie spalniček a klíšťové encefalitidy, hrnou se proto hromadně do očkovacích center a nemocnic. V některých z nich si ale na vakcínu budou muset zřejmě počkat.

O očkování je poslední dobou velký zájem, vakcíny kvůli tomu začínají docházet. Informovala o tom Česká lékařská komora. Šířící se epidemie spalniček lidem připomněla rizika infekčních nemocí.

A nejde jen o ochranu před spalničkami, které se v Česku rozmáhají - velký zájem je rovněž o vakcínu proti klíšťové encefalitidě. Obě vakcíny proto na mnoha místech v republice docházejí, anebo mají výpadky.

"Vakcína Priorix proti spalničkám aktuálně není dostupná u dodavatele. Naše nemocnice sice zásobami této vakcíny ještě disponuje, nicméně její spotřeba aktuálně mnohonásobně vzrostla," uvedla Jana Merxbauerová z FN Motol.

Podobný problém má i Fakultní nemocnice Brno. "Vzhledem k tomu, že začínáme s vakcinací zdravotníků jako jinde v republice, tak vakcín proti spalničkám dostatek nemáme. V současnosti vyšetřujeme asi 550 zdravotníků na protilátky," řekl mluvčí FN Brno Pavel Žára.

Nedostupnost Priorixu hlásí například Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Proti klíšťové encefalitidě má naopak hned dvě vakcíny. Jedna z nich však měla nedávno několikatýdenní výpadek.

Podobně je na tom očkovací centrum v Českých Budějovicích. "Proti klíšťové encefalitidě máme aktuálně vakcín dostatek. Se spalničkami je to tak plus mínus. Pokud se lidé chtějí nechat očkovat, měli by se spíš domluvit dopředu. Momentálně ještě něco mám, ale jak to bude do budoucna, to nedokážu říct," uvedla lékařka Ludmila Sattranová.

Podle odborníků výpadky vakcín pociťují spíš dospělí, pro děti je vakcín dostatek. Výrobci oznámili, že dodávky by měly být omezené až do června.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688