Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  11.04.2019 17:54:07

Mají před sebou letecké společnosti 20% posílení akcií?

Erin Gibbsová z S&P Global Market Intelligence tvrdí, že akcie leteckých společností v USA mají ještě potenciál pro další růst, a to nemalý (v rozhovoru na CNBC padlo číslo 20 %). Přitom třeba taková Delta Airlines, na kterou bych se rád podíval dnes, má letos za sebou asi 15% zisky (i když konec minulého roku k ní zase nijak přívětivý nebyl). Co tedy říká fundament a komentáře kolem?

Paní Gibbsová tvrdí, že letecké společnosti by měly dosáhnout jednoho z nejsilnějších růstů zisků na trhu. Konkrétně čeká, že zisky aerolinek letos porostou o 20 %, zatímco u celého trhu to bude jen 2,5 % (včera jsem tu shodou okolností psal o ziskové recesi). Analytička se také domnívá, že letecké společnosti v USA byly celkově schopny zredukovat své přepravní kapacity a to jim nyní dává určitou sílu na straně prodejních cen. Rostou tak jednotkové tržby a k tomu i celkový objem přepravy.

Na CNBS nedávno o aerolinkách pohovořil i Matt Maley ze společnosti Miller Tabak, který sdílí pozitivní pohled na fundament, ale také mluvil o „určité překoupenosti“. Investorům doporučuje zejména akcie American Airlines a to z technického důvodu – akcie se podle něj úspěšně odrazila od podpory na 30 dolarech a to jí prý dává potenciální prostor pro růst.

Ke komentářům analytiků ještě dodám, že Morningstar si u Delty pochvaluje uzavření dohody mezi ní a společností American Express týkající se programu SkyMiles. Spolupráce by nyní měla trvat do roku 2029 a v první pětileté fázi by Deltě měla přinést 7 miliard dolarů. Morningstar ale dodává, že trh tuto dohodu v cenách akcií již plně odrazil a ty se tak pohybují u své férové hodnoty.

Jak ukazuje následující tabulka, Delta dokázala během posledních pěti let navyšovat tržby v průměru o 3,3 %, provozní zisky díky růstu marží rostly o 6,72 %. A provozní tok hotovosti dokonce o necelých 10 %. Tento výkon se ovšem nepromítl do obdobného růstu volného toku hotovosti a to kvůli 15 % růstu investic. Volný tok hotovosti tak za posledních pět let v průměru klesal o 1,42 %:



Zdroj: Morningstar


Podstatné je, že za posledních 12 měsíců firma po investicích vydělala 1,85 miliardy dolarů. Kdyby toho byla schopna dlouhodobě (a tyto peníze všechny patřily akcionářům), fundamentální hodnota se ale blíží 40 miliardám dolarů a trh tedy evidentně očekává něco lepšího, než stagnaci na úrovni posledního roku. Což asi není překvapivé. Konkrétně tu ale hovoříme o velmi dlouhodobém růstu ve výši 5,5 %. Což minimálně s ohledem na historii (z hlediska makroekonomického určitě ne podstandardní) už trochu překvapivé je. A kdyby měla Delta díky fundamentu posílit o 20 % (její kapitalizace by se dostala na 48 miliard dolarů), musel by tok hotovosti růst o více než 6 %. Jde o hrubé odhady, ale na jejich základě bych se co se týče výchozího bodu klonil spíše k onomu postoji „určité překoupenosti“.

Foto: news.delta.com/media-library

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688