Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.04.2019 16:28:18

Český miliardář Vítek čelí žalobě za 70 miliard korun

Společnost Investhold někdejších manažerů Mostecké uhelné společnosti Marka Čmejly a Jiřího Diviše spolu s investorskou skupinou Kingstown Capital Management zažalovala v USA majitele realitní skupiny CPI Property Group Radovana Vítka. Tvrdí, že Vítek vytvořil kriminální strukturu, přes kterou je při převzetí developerské skupiny Orco připravil o více než miliardu dolarů (zhruba 23 miliard korun), a žádají po něm odškodnění ve výši trojnásobku způsobené škody, tedy kolem 70 miliard korun. Uvedl to dnes server Deníku N. Skupina CPI v dnešním tiskovém prohlášení obvinění odmítla.

Investhold už dřív uvedl, že v letech 2008 až 2016 financoval Vítkovy aktivity, a umožnil tak jeho skupině CPI Property rychle získat pozici jedné z nejsilnějších evropských realitních společností.

Jádrem žalovaného sporu je podle Deníku N ovládnutí Orco Property Group Vítkem. Podle žaloby poté, co část podílu ve skupině získal Kingstown Capital Management, Vítek vymyslel plán, jak skupinu skrytě ovládnout. Poté vytuneloval její nejhodnotnější části, přičemž nemovitosti prodával pod cenou třetím subjektům, které podle žaloby skrytě ovládal.

Žaloba podle serveru cílí i na J&T Banku, která podle ní Vítkovy aktivity podporovala a financovala. "Vítkovo schéma, které fungovalo minimálně deset let a ovlivnilo řadu investic a společností, umožnila J&T Banka a její pobočky, které financovaly téměř každé z Vítkových podvodných schémat a byly vědomou součástí Vítkových zločinů," uvádí se podle deníku v žalobě.

CPI obvinění odmítá. "CPI Property Group je navíc toho názoru, že Spojené státy americké nemají pro takovou žalobu jurisdikci," uvedl mluvčí společnosti Jakub Velen. CPI podle něj vede v současnosti se skupinou Kingstown soudní spor v Lucembursku a podání žaloby v USA je ze strany Kingstownu pouze snahou, vyvíjet nátlak na CPI.

Také J&T Banka dnes večer uvedla, že si není vědoma žádného pochybení. Podle mluvčí banky Moniky Veselé případ společnosti Orco v minulosti prověřovala lucemburská komise pro cenné papíry CSSF, která neshledala žádné porušení zákonů ze strany J&T.

Mezi žalovanými je podle deníku N vedle CPI Property Group a J&T Banky Poštová banka nebo Vítkova matka Milada Malá. Na seznamu je také Jean-Fracois Ott, který se údajně podílel na Vítkových podvodech, a Lumír Šafránek, který prý stál za kyperskou firmou, na kterou byla převedena část akcií Orco Germany. Žaloba míří i na Júlia Strapka, který působil v J&T Bance a který podle žaloby stál za kyperskou společností ovládanou Vítkem.

Čmejlova a Divišova společnost Investhold LTD z Marshallových ostrovů už loni podala v Brně žalobu na Vítkovu matku, kterou považuje za svého dlužníka. Firma požádala soud o určení nároku za půjčku a uvádí, že v krajním případě by pokuty mohly překročit až 30 miliard korun. Investhold uplatňuje nárok vůči Malé a přeneseně vůči Vítkově skupině CPI.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688