Tiskové zprávy  |  11.04.2019 15:14:21

Češi a finance: Polovina domácností nemá přehled o svých financích

Pouze sedm Čechů z deseti si vede alespoň základní přehled svých osobních financí. V případě rodinného rozpočtu si finance hlídá jen polovina domácností. Nejčastěji mají lidé své peníze pod kontrolou díky internetovému bankovnictví, velká část Čechů k tomu ale stále využívá papír a tužku. Někteří si vedou základní přehled výdajů jen v hlavě. Speciální aplikace pro příjmy a výdaje teprve získávají na oblibě. To vzešlo z nového průzkumu Češi a finance od společnosti Sberbank CZ.

Jednoduchý přehled osobních financí ve formě rozpočtu je účinný nástroj, jak mít své finance pod kontrolou, zároveň funguje jako prevence finančních problémů. Podle průzkumu Sberbank CZ své osobní příjmy a výdaje neřeší každý třetí ekonomicky aktivní Čech. Kontrolu nad celým rodinným rozpočtem a společnými výdaji domácnosti pak nemá dokonce každá druhá rodina. Překvapivě nejzodpovědnější jsou v tomto ohledu domácnosti, kde již nežijí děti, tzv. prázdná hnízda (70 %), ve větší míře také rodiny se středními příjmy (58 %).

„Pravidelné zaznamenávání všech příjmů a výdajů je základní předpoklad pro zdravé rodinné finance a zlepšení peněžní situace domácnosti. Proto je překvapující, že nejméně si hlídají výdaje právě rodiny s dětmi školního věku (47 %), ke kterým se váže téměř nekonečné množství výdajů. Pokud si to nehlídají, mohou během pár let zbytečně přijít o desetitisíce korun z rodinného rozpočtu,“ komentuje výsledky Radka Černá ze Sberbank CZ, a zároveň dodává: „Ať už ke kontrole svých financí využíváte internetové bankovnictví, speciální aplikaci, deníček, nebo excelovou tabulku, s pečlivou evidencí budete vždy vědět, kolik peněz si můžete odkládat bokem na nepravidelné výdaje, kolik ukládat do rezervy a na jakých položkách můžete do budoucna ušetřit.“

Většině Čechů stačí internetové bankovnictví a papír s tužkou
Nejčastěji lidé sledují své příjmy a výdaje prostřednictvím internetového bankovnictví (60 %). Tato forma evidence převažuje napříč všemi věkovými skupinami, nejvíce pak u mladé generace lidí do 30 let (68 %). Dále z průzkumu vyplývá, že si řada Čechů vystačí i s tužkou a papírem (40 %). Ručně si eviduje finance až polovina žen. Téměř třetina lidí si udržuje základní přehled v hlavě. Speciální finanční aplikace používá čtvrtina nejmladší generace, obecně ale na popularitě teprve nabírají (15 %).


O výzkumu Češi a finance Sberbank:
Kvantitativní výzkum provedený společností Response now analyzuje postoje české populace k financím, zkoumá motivace půjčování peněz a hospodaření s příjmy. Proběhl prostřednictvím dotazování respondentů se zaměstnáním ve věku 18-65 let, byly rovnoměrně zastoupené věkové skupiny, region, pohlaví. Účastnilo se jej 505 respondentů, sběr dat probíhal na konci roku 2018.

Sberbank CZ, a.s.
Sberbank CZ se svými finančními produkty a službami zaměřuje na retailové klienty, malé a střední firmy a velké společnosti. Její základní hodnotou je co nejvyšší spokojenost klientů. Zakládá si na férovém přístupu a vstřícných službách. Dlouhodobě rozvíjí program FÉR produktů s jasnými cenami a podmínkami. V rámci firemního bankovnictví má Sberbank CZ vedle nabídky běžných bankovních produktů silnou pozici v oblasti devizových operací, strukturovaného a exportního financování. Na českém trhu působí Sberbank CZ od roku 1993, od 1. ledna 1997 jako samostatná akciová společnost. Jejím majoritním vlastníkem je Sberbank Europe AG se sídlem ve Vídni.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688