Práce  |  11.04.2019 12:36:11

Když peníze nejsou na první místě

I vzdělaní lidé nebo pracovníci s velkým zkušenostmi a dalšími předpoklady pro dobrou kariéru se leckdy nedočkají nadprůměrného výdělku. U kterých profesí je tedy lepší počítat s nižším ohodnocením?

„Nadstandardní výdělky nelze mnohdy očekávat u pozic, které jsou spojené s určitým posláním nebo které jsou pro zaměstnance spíše koníčkem. Jedná se například o vědu a výzkum, o pracovníky v médiích, ve školství nebo například v neziskových organizacích,“ říká Tomáš Surka, managing partner v personálně-poradenské společnosti Devire. Spíše s menším výdělkem musí být smířeni také profesionální sportovci nespadající do skupiny nejpopulárnějších sportovních odvětví, jakými jsou například fotbal nebo tenis. Nebo pokud v nich nepatří do nejlépe honorované špičky.

Ani lékaři, státní zaměstnanci či pracovníci ve školství se nemohou spolehnou na to, že jim na účet budou chodit nadstandardní příjmy. Avšak například mezi lékaři existují velmi dobře vydělávající soukromí doktoři a špičkoví specialisté. „Na druhou stranu mohou lidé v těchto profesích počítat s tím, že mají velmi stabilní práci, která nesouvisí s ekonomickým výkonem firmy a učitelé a státní zaměstnanci se spoléhají i na příznivou pracovní dobu,“ uvádí Tomáš Surka. Jejich plat je na druhou stranu často provázán s politickými rozhodnutími.

Dokonce i v jinak skvěle odměňovanému oboru IT lze najít pozice, kterých se velké mzdy netýkají. Jedná se o pracovníky sbírající první zkušenosti, o testery a o ty, kteří nemají vysoce specializované znalosti. U některých profesí existují dramatické rozdíly mezi nástupním platem po absolvování studia a odměnami spojenými s praxí v oboru. Týká se to lékařů, kteří na začátku své kariéry čekají na atestaci a samostatné fungování. Ještě větší rozdíly panují u advokátů, kde se začínající koncipienti musí smířit s málem, ale s vidinou na bohaté zítřky. Podobně na tom jsou také pracovníci v renomovaných ekonomických poradenských či auditorských firmách - na začátečníka čeká vysoká porce odpracovaných hodin za málo peněz, ale v budoucnu ho při úspěchu honorují velmi vysokými výdělky.

„Ideální pro kariéru je najít svůj průnik v profesi, ve které je pracovník dobrý, práce mu dává smysl a zároveň je dobře hodnocená. Kdo to tak má, nalezl svůj dream job,“ uzavírá Tomáš Surka, managing partner v personálně-poradenské společnosti Devire.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688