Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  10.04.2019 16:36:59

Pictet: Akcie si už své zisky vybraly, evropské firmy jsou méně zadlužené

Investiční společnost Pictet zveřejnila svůj aktuální pohled na další dění ve světové ekonomice a na trzích. „Očekáváme, že celkový obrázek se bude vyjasňovat a očekávání týkající se ziskovosti obchodovaných společností se dále nebudou snižovat. Přesto ale máme ke globálním akciovým trhům opatrný přístup, což se odráží v našem rozhodnutí vybrat některé zisky a investovat do put opcí na velké evropské společnosti a menší společnosti v USA,“ píše Pictet.

Společnost dodává, že i přes uvedené kroky má stále „chuť rozumně investovat do rizikových aktiv“ a snížení akciových investic tak doprovází zvýšená alokace do dluhů některých rozvíjejících se zemí denominovaných v jejich místních měnách. Z podvážení na neutrální pozice se pak Pictet posunul i do evropských korporátních obligací s investičním ratingem.

Společnost se domnívá, že americké exporty ropy mohou v budoucnu výrazně narůst. To znamená, že po zbytek roku by měla být poptávka a nabídka na globálním trhu s touto komoditou zhruba v rovnováze. Ceny ropy Brent by se tak měly pohybovat v rozmezí 60 – 70 dolarů za barel. Na konci roku by se podle projekcí měly nacházet na 70 dolarech za barel.

Na akciových trzích je podle Pictetu pravděpodobná vysoká volatilita, Fed se posunul směrem k hrdličkám, a to by mělo nahrávat japonskému jenu. To samé platí o dlouhodobém pohledu na jeho valuaci. Na konci března společnost nastavila svůj dvanáctiměsíční cíl na 110 jenů za dolar, nyní jej snížila na 100 jenů za dolar.

Pictet se domnívá, že akciové trhy ve vyspělých zemích si již vybraly většinu letošních zisků. Jejich současné valuace se také nachází blízko férových hodnot. Trhy v rozvíjejících se zemích si letos vedly hůře než jejich protějšky v zemích vyspělých i přesto, že čínským a indickým akciím se vedlo dobře. Tento segment globálních trhů „si hledá směr a ten by mohl být nastaven slabostí dolaru či obratem v čínské ekonomice“.

V březnu se cyklickým sektorům na americkém trhu dostalo podpory ze strany Fedu, který se rozhodl prozatím zastavit další zvyšování sazeb. V Evropě si naopak vedl nejlépe sektor zboží běžné spotřeby a „z evropského průmyslu zaznívá opatrný tón“. Týká se to zejména „pokračujících problémů v sektoru výroby automobilů“. Pictet se pak u svých vlastních investic na akciových trzích orientuje hlavně na kvalitní společnosti.

„I po poklesu výnosů na dluhopisových trzích, ke kterému došlo v prvním čtvrtletí, stále očekáváme, že výnosy amerických vládních obligací se budou na konci roku pohybovat u 3 % a výnosy německých Bundů u 0,5 %. Směrem k těmto hodnotám se ale budou pohybovat pomaleji, než jsme se domnívali. U německých obligací jsme podváženi, u amerických máme neutrální pozice,“ píše Pictet. A dodává, že jeho posun směrem k evropským korporátním dluhopisům je částečně dán „obnovenou hrdliččí náladou v ECB“ a „obecně lepším ratingem evropských společností ve srovnání s těmi americkými.

V následujících dvou grafech Pictet srovnává míru zadlužení evropských (první graf) a amerických společností, a to podle výše jejich ratingu (včetně rizikových obligací Euro/US HY). Na všech úrovních jsou na tom lépe společnosti z Evropy, nejvíce právě ve skupině těch s nejnižším investičním ratingem:



Zdroj: Pictet

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688