Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  10.04.2019 13:22:32

Historická emise: Saudi Aramco prodal dluh za 12 miliard USD

Saúdská Arábie vydala pro státem provozovený ropný podnik Saudi Aramco dluhopisy za 12 miliard dolarů. Je to její první zásadní krok na světových trzích, který jí má pomoci nahromadit kapitál na ambiciózní plány saúdského korunního prince. Zájem o dluh vedoucího světového těžaře ropy byl takový, že si dokonce mohl půjčit s menším výnosem než stát. V dluhopisovém světě je něco takového zcela ojedinělé.

Poptávka po dluhu Aramka navíc pomohla snížit výpůjční náklady celého království.

Hodnota objednávek v úterý v jednu chvíli podle nepotvrzených zpráv překonala 100 miliard dolarů. Je to zatím největší poptávka po dluhopisech na rozvíjejících se trzích, což z emise dělá jednu z nejvíce přeupsaných nabídek dluhu v historii vůbec. V objednávkové knize nakonec skončilo 92 miliard dolarů, protože sešlo z plánovaného úpisu dluhu s pohyblivým výnosem a některé objednávky se zredukovaly.

Desetiletý dluh byl oceněn tak, že jeho výnos se nachází 105 bazických bodů nad americkými dluhopisy – a 12,5 bazických bodů níže, než na jaké úrovni investoři poptávali dluh saúdské vlády se stejnou splatností.

Nejsilnější poptávka byla po delším dluhu s nejvyššími výnosy. V zásadě to jsou sázky na samotnou zemi a ropu kolem roku 2050. Dlouhodobější bondy mají často v oblibě penzijní fondy a pojišťovny, které se snaží spárovat durace svých aktiv a závazků. Objevily se i názory, že dluh Aramka bude důležitou součástí indexů, takže ho nebudou moci opomenout správci fondů, kteří s indexy spojují svoji výkonnost.

Přijetí dluhu, jehož chystaná emise se neobešla bez honosných prezentací po celém světě, je naprosto vzdáleno událostem po vraždě kritika saúdské vlády, saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího, po které si top manažeři předních světových bank v čele s šéfem JPMorgan Jamiem Dimonem nechali ujít důležitý summit v Rijádu.

Teď byli investoři po celém světě zahrnuti kupou dat o hospodaření firmy a provozními tajemstvími o pořád ještě nejdůležitějším aktivu pouštního království.

“To, že při pohledu na její aktiva a tvorbu cash flow jde o velmi silnou entitu, je bez debat,” uvedl podle agentury Bloomberg správce portfolia Bob Summers ze společnosti Neuberger Berman v Chicagu.

Úplně bez mráčku ale světová roadshow nebyla. Otázkou na příklad je, jakou má Rijád nad Aramkem kontrolu a zda se budou ve společnosti činit rozhodnutí ve prospěch státu.

Nadšení investorů se mezitím snažily krotit Moody´s a další ratingové agentury. Dluhopisům firmy Aramco udělily páté nejvyšší hodnocení spolehlivosti, což je ještě v investičním pásmu. Rating je stejný, jako mají státní dluhopisy Saúdské Arábie, je však nižší než u ropných gigantů Exxon, Shell a Chevron.

Emise dluhopisů společnosti Saudi Aramco byla jednou z nejočekávanějších v letošním roce. Je to poprvé, kdy státní firma vstupuje na dolarové dluhopisové trhy. Dosud prodala pouze islámské dluhopisy v místní měně.

Na akciovém trhu Aramco dosud není. O nabídce jeho akcií se mluví už několik let a je netrpělivě očekávána - mohla by se stát největší v historii. Je také hlavní částí reformy korunního prince Muhammada bin Salmána, jejímž cílem je restrukturalizace ekonomiky saúdského království a snížení závislosti na příjmech z ropy.

Zdroj: BBG, ČTK

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688