Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  10.04.2019 09:09:40

Nové kolo jednání EU o brexitu začíná (Ranní zpráva z finančního trhu)

Evropská centrální banka bude na dnešním zasedání jednat o podmínkách a načasování programu TLTRO. Zároveň se sejde Evropská rada, aby projednala další kroky okolo brexitu. Z dat zaujme tuzemská inflace, která v březnu o desetinu zrychlila.

ECB bude jednat o podmínkách TLTRO3

Zpomalení globální poptávky, které se projevuje i v útlumu spotřeby a investic v eurozóně, dělá Evropské centrální bance vrásky. Už tak nízké úrokové sazby a slabá měna jí neusnadňují situaci pro případ, že bude ekonomika eurozóny potřebovat další měnový impuls. Na dnešním zasedání Evropské centrální banky se bude diskuze točit okolo slabších ekonomických dat, ale také okolo podmínek programu TLTRO3. Ten by mohl být vcelku štědrý a krátkodobě i zvýšit bilanční sumu banky. Neočekáváme ale, že by dnes došlo k nějakému formálnímu oznámení.

Dnes se také sejde Evropská rada, aby projednala další jednání okolo brexitu. Včera se britská premiérka T. Mayová setkala s německou kancléřkou A. Merkelovou a francouzským prezidentem E. Macronem, dnes by se měli sejít zástupci všech zemí. Podle neoficiálních zdrojů je nejpravděpodobnější varianta prodloužení termínu odchodu z EU až o několik měsíců.

Důvěra malých podniků v USA se pomalu zlepšuje

Poté, co se důvěra malých podniků v USA pomalu v únoru odrazila od dna, zaznamenala v březnu další mírný růst. Až 39 % dotázaných firem si stěžuje na nedostatek zaměstnanců, a téměř čtvrtina podniků si myslí, že je dobrá doba na to, aby expandovaly. Ke zlepšení nálady přispělo uklidnění na finančních trzích z přelomu roku i přehodnocení situace ohledně dalšího nastavení měnové politiky.

Americký prezident D. Trump pohrozil uvalením cel na vybrané zboží z Evropské unie. Nelíbí se mu podpora EU pro výrobce dopravních letadel Airbus, které prý znevýhodňují amerického výrobce Boeing. Kromě letadel a vrtulníků plánuje také cla na některé potraviny jako sýry a víno.

Spotřebitelské ceny v březnu stagnovaly

Dnes může trh s korunou rozpohybovat statistika tuzemských spotřebitelských cen. Předpokládáme, že ceny v březnu meziměsíčně stagnovaly, jejich meziroční růst se ale blíží ke svému vrcholu. Více si můžete přečíst v našem reportu Měsíční předpovědi zde: http://bit.ly/2VqtTuL. 

Inflace v Maďarsku zesiluje, forint ale oslabil

Na rozdíl od koruny, která se až na malé fluktuace včera držela okolo 25,63 CZK/EUR, se dařilo zlotému. Ten byl na úrovni 4,258 PLN/EUR nejsilnější za poslední tři týdny. Naopak forint měl včera tendenci spíše oslabovat. To je vzhledem k vydané statistice maďarské spotřebitelské inflace překvapivé. Ta totiž v březnu zrychlila na 3,7 % y/y, dvě desetiny nad očekávání trhu a sedm desetin nad cíl MNB. Forint ale ztratil 0,1 %, když se posunul na 321,50 HUF/EUR.

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688