Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.04.2019 08:33:50

WSJ: Východní Evropa je pro investice rizikovým regionem

Před investicemi ve východoevropských zemích, které se připojily k Evropské unii, varuje americký list The Wall Street Journal (WSJ). Poukazuje na řadu soudních sporů, v nichž figuruje 11 zemí včetně České republiky. V materiálu, o němž dnes informoval server Echo24.cz, se věnuje zejména sporu ČR se švýcarským investorem Sebastianem Pawlowským a sporu Polska a americké společnosti Invenergy LLC.

Z 942 sporů investorů proti státu, k nimž došlo na světě od roku 1989, byl každý šestý proti novým členům EU a většinou vůči zemím, které se k unii připojily v roce 2004. Téměř polovinou se na kauzách v regionu podílejí společně Česká republika a Polsko, přičemž každá z nich čelí více soudním sporům s investory než Rusko, Čína nebo Indie, píše list.

WSJ zmiňuje případ švýcarského investora Sebastiana Pawlowského, který se státem vede arbitráž kvůli údajně zmařené investici do výstavby obytného projektu v Benicích. Požaduje 3,13 miliardy korun.

Švýcarský developer chtěl v tomto místě postavit domy s 800 byty. Změna územního plánu, která by výstavbu povolila, byla schválena v roce 2010. Proti se postavila radnice v Benicích a městský soud rozhodl, že změna je neplatná. Důvodem byla pochybení při jejím projednávání. To potvrdil v roce 2013 i Nejvyšší správní soud. Pozemky tak byly opět určeny pro zeleň, nikoliv pro výstavbu.

Pawlowski v rozhovoru s listem řekl, že na rozdíl od jeho projektu aktivity jiných Čechů v nepříliš vzdálených oblastech se s takovými překážkami potýkat nemusí. To se týká i firmy premiéra Andreje Babiše. Zřejmě jde o nedaleký projekt rezidenčních vil Park Resort Průhonice společnosti Imoba, která je nyní ve svěřenském fondu.

Pawlowského firma mimosoudně požadovala po státu přes 2,6 miliardy korun, ministerstvo financí ale její nárok odmítlo. Mluvčí české vlády Jana Adamcová pro WSJ uvedla, že ministerstvo financí "rozhodlo v souladu s příslušným vnitřním postupem, že neexistují dostatečné důvody k urovnání případu".

Dodala, že v celkovém počtu investičních sporů figuruje "bezprecedentní počet spekulativních sporů bez pevného právního základu" a poukázala na úspěšnost státu. Podle údajů Unctad Praha od roku 1999 vyhrála 15 z 38 sporů.

List vyzdvihl rovněž kauzu americké energetické společnosti Invenergy LLC, která v roce 2005 otevřela v Polsku 11 větrných farem. Dnes se soudí s polskou vládou kvůli zrušeným smlouvám a poplatkům a za škody požaduje 671 milionů dolarů (15,24 miliardy ). Společnost farmy stále provozuje, ale ty jí nesou oproti očekávání nižší příjmy, neboť vláda zrušila několik kontraktů.

Americký úřad, který vydává výroční zprávy o investičním klimatu v jednotlivých zemích, varuje zejména před Českou republikou, Maďarskem, Rumunskem a Bulharskem, napsal list WSJ.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   8:14  S&P 500 poklesl popáté v řadě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   7:03  Poslední vyjádření z Fedu před začátkem mediální karantény (Ranní zpráva z... Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688