Štěpán Hájek (Bossa)
Okénko investora  |  09.04.2019 16:24:16

Měny rozvíjejících se ekonomik mohou stále být atraktivní investice

Výrazným výprodejem si minulý rok prošly měny rozvíjejících se ekonomik a nebyla za tím vždy špatná kondice v domácí ekonomice. Růst úrokových sazebUSA a s tím spojený silnější americký dolar se z velké části podepsaly na horším sentimentu. Již koncem roku se některé měny zdály silně podhodnocené, a ačkoliv za první kvartál žádné výraznější zpevnění nepřišlo, index MSCI naznačuje, že zde prostor pro zpevnění stále je.

Určitě si ještě vzpomenete na minulý rok, kdy výrazně ztrácely měny rozvíjejících se ekonomik, mezi které se řadí mimo jiné i česká koruna. Velkou roli zde sehrála americká centrální banka, rostoucí geopolitická rizika a americký dolar. Ten se zachoval jako bezpečný přístav a v kombinaci s rostoucími výnosy z relativně bezpečných amerických státních dluhopisů po něm začala růst během roku poptávka, což zkomplikovalo sentiment v rozvíjejících se ekonomikách. Konkrétně turecká lira v jednu chvíli ztrácela na páru s americkým dolarem více jak 60%. Podobným vývojem si prošla většina měn EM ekonomik jako například brazilský real, argentinské peso, indická rupie, jihoafrický rand a další. Posilující dolar a stahování dolarové likvidity americkou CB upozornilo na krátkodobé zadlužení, kterému dominují cizí měny a s devalvující domácí měnou se stávají dluhy hůře splatitelnými.

Roztočila se tak spirála, která dostala tyto měny pod tlak a mimo jiné také index MSCI, který měří nejlépe kondici Emerging markets (EM). Již koncem roku se hovořilo o podhodnocení tohoto indexu a měn rozvíjejících se ekonomik a stejně jako ostatním rizikovým aktivům se mu od začátku roku daří. 

Obr.: Vývoj indexu rozvíjejících se ekonomik (MSCI) od roku 2018


 

Jak jsem již zmínil, od začátku roku se rizikovým aktivům daří nad očekávání, což potvrzuje i nejsilnější kvartál na akciových indexech od roku 2009. Do rozjetého vlaku se přidaly také podkladová aktiva rozvíjejících se ekonomik (MSCI), až na jejich měny. Jejich růst je prozatím poněkud utlumen, což by se dalo vysvětlit jejich citlivostí na zpomalení globální růstu s obavami z nejistého vývoje. Od začátku letošního roku tak měny ve většině případů jdou do strany bez výraznějších trendů. EM měny totiž budou muset překonat některé překážky, které jim brání v růstu. Tou první je stále silný americký dolar, který má v zádech několikanásobné zvýšení úrokových sazeb. Druhou překážkou bude vytrácející se dynamika růstu v globální ekonomice a s tím spojený nedostatek pozitivních překvapení v přicházejících datech.

Růst ve světové ekonomice je problém především pro měny. Zatímco akcie a další riziková aktiva byly schopné vytěžit maximum z obratu od normalizace měnové politiky centrálních bank, měny budou potřebovat skutečný důkaz obnovení růstu. Od začátku roku zaznamenáváme horší dataeurozóny, které oslabují hlavní evropskou měnu a ta drží zkrátka ostatní měny na páru s americkým dolarem. DataČíny jsou také pozorně sledovány, kdy nedávno zveřejněný index nákupních manažerů dopadl lépe a s blížící se obchodní dohodou USA a Číny by se mohl pesimismus začít vytrácet. Některé měny jako tureckou liru nebo brazilský real však doprovází místní příběh spojený s politickou nestabilitou. Ostatní EM měny se silnými fundamentálními základy, jako například česká koruna, by mohly po zmírnění rizik ve zbytku roku překvapit a přesně tyto měny se vyplatí mít v hledáčku. Stejně tak asijské měny, které jsou náchylné na vývoj v Číně, mezi které patří i australský a novozélandský dolar.

Štěpán Hájek

Analytik finančních trhů Bossa

Pracuje jako analytik finančních trhů ve společnosti Bossa. Obchodování na finančních trzích se věnuje 6 let. Trhy analyzuje především pomocí technické analýzy, kterou kombinuje s náhledem na makroekonomickou situaci ve světě.



BOSSA

Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012, kde nabízí 130 investičních nástrojů, měny, komodity a akciové indexy. Bossa podléhá dohledu České národní banky ale i polské KNF.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688