Patria (Patria Finance)
Komodity  |  09.04.2019 11:51:14

Milion tun mědi je na cestě. A možná nebude stačit

Obrovské doly, které se aktuálně staví, dodají do roku 2023 dodatečný milion tun mědi. Ten ale nebude stačit na to, aby se v příštích letech plně zavřela očekávaná mezera mezi nabídkou a poptávkou.

Průmysloví analytici a ředitelé, kteří míří tento týden do Santiaga na konferenci Cesco, jednu z největších událostí oboru, jsou v býčí náladě. Klíčové indikátory na trhu měďné rudy, známé jako koncentráty, míří na nejtěsnější trh za více než 5 let. Banky a brokeři jako Morgan Stanley a Macquarie Group řadí tento kov mezi svůj top výběr. „Díváme se na klasický cyklus surovin,“ řekl Colin Hamilton, redaktor pro komodity u BMO Capital Markets. „Nikdo nedostane měď teď, když je potřeba, ale každý má projekty na roky 2022-2023 – potenciálně poté, co budeme muset přijít s nějakou náhradou.“

Futures na měď dosáhly na konci roku 2017 v New Yorku nejvyšších hodnot za více než tři roky. Krátce poté co velké měďné projekty, které byly od poklesu v roce 2016 zastaveny, přešly do stavební fáze. Anglo American začal stavět svůj důl Quellaveco v Peru, který se rozjede v roce 2022, a Teck Resources oznámil, že rozšíří svůj důl Quebrada Blanca v Chile, který začne produkovat v roce 2021. K těmto dvěma mega projektům se přidá důl Cobre Panama firmy First Quantum Metals, který začne produkovat letos.

V tomto důsledku firma CRU Group, která vede hlavní konferenci během Cesco Week, snížila svůj výhled deficitu a nyní očekává, že trh bude letos a příští rok v mírném přebytku. Do roku 2023 ale předpovídají výzkumníci nedostatek 270 tisíc tun. „Ceny byly na začátku tohoto roku vyšší a výsledkem toho je, že došlo k mnohým schválením ze strany vedení,“ řekla ředitelka CRU pro měď Vanessa Davidson. Výhled deficitu pomáhá posilovat ceny, přestože rostou obavy ze zpomalující ekonomiky a vytrvalých obchodních třenic.

Očekává se, že tento kov zakončí rok okolo ceny 2,86 USD/libru, tj. poblíž současných 2,89 USD, a že další dva roky se moc nezmění, řekl Davidson. CRU očekává, že by cena mohla v roce 2023 dosáhnout 3,30 USD. Pokles cen mědi z loňských maxim by mohl zpomalit další projekty, které jsou potřebné k vyplnění nedostatku. Pro udělení souhlasu vedení k dalším projektům by ale byla potřeba vyšších cen. Myslím si, že projekty by mohly být schváleny okolo 3,20 USD, nebo nějak tak,“ řekl Davidson. „Až se tak stane, tak zase uvidíme, že spousta lidí bude s projekty pokračovat.“

Morgan Stanley, který ve své kvartální zprávě z konce minulého měsíce vybral měď jako svůj top výběr mezi kovy, uvedl, že očekává, že trh letos zaznamená nedostatek 406 tisíc tun a příští rok 187 tisíc tun. Také odhaduje, že ceny za libru mědi do konce letošního roku nebo začátku dalšího roku budou růst nad 3 USD. Deficit mědi tažen nabídkou letos posiluje po oznámení Glencore, že sníží kapacitu ve svém závodě Mutanda v Kongu o polovinu, po dvouměsíčních silničních zátarasech u dolu Las Bambas společnosti MMG v Peru a po deštích v severní Chile ze začátku tohoto roku, uvedli analytici Morgan Stanley.

Macquarie drží krátkodobý výhled na měď neutrální až mírně býčí a na další dva roky předvídá mírný deficit. Tato banka poukazuje na obnovený růst poptávky v Číně s tím, jak se vyvíjí jednání s USA. Očekává, že tyto dvě země dosáhnou obchodní dohody, která by pomohla během druhého čtvrtletí zvýšit ceny mědi. Obchodní jednání mezi Čínou a USA a dopad, který by napětí mohlo mít na čínskou poptávku po tomto kovu, pravděpodobně budou středobodem konverzací během setkání v Santiagu. Čína je největším kupcem mědi na světě a podle chilské měďné agentury Cochilco spotřebovala více než polovinu z 23,5 milionů tun mědi vyprodukovaných roce 2018.

Brokeři v měď opět věří. Náklady TC/RC klesají a cena mědi meziročně vzrostla, řekl Hamilton z BMO. „Brokeři, včetně mě, jsou většinou v krátkém období pozitivní,“ řekl Hamilton. „Podle mě je rozdíl v krátkodobém výhledu pro Čínu.“

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688