Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.04.2019 09:19:03

Rozbřesk: Lehce pozitivní signály z české ekonomiky

I když jsou indexy nákupních manažerů (PMI) v průmyslu měsíc od měsíce horší a horší a aktuálně dokonce nejnižší za posledních více než šest let, skutečné výsledky tuzemského průmyslu až tak dramaticky nevypadají. V lednu sice průmysl sklouzl do červených čísel, avšak včera zveřejněná únorová data až tak negativně rozhodně nevyznívají. A nejenom díky energetice, jejíž zásluhou finální výsledek vypadal tak, jak vypadal. Nicméně ani celkové číslo za zpracovatelský průmysl nevypadalo rovněž nijak zlověstně.

Po předchozích -3,3 % se dostavil mírný růst ve výši necelého jednoho procenta. Zasloužily se o něj především dva ze tří silných oborů, a sice výroba elektrických zařízení spolu se strojírenstvím. Naproti tomu nejsilnější část průmysluvýroba automobilů má za sebou třetí slabší měsíc v řadě, i když tentokrát už nevykázala až takový propad jako v lednu, a navíc se mohla pochlubit i mírným nárůstem nových – především zahraničních – zakázek. Na druhou stranu by asi bylo předčasné říkat, že už je z nejhoršího úplně venku, protože finální výroba osobních automobilů za první dva měsíce roku podle dat AutoSAPu poklesla o téměř 8 %, takže aktuální čísla lze uvítat, nicméně rozhodně ne je přeceňovat. Zvlášť, když vývoj evropské poptávky po nových osobních automobilech zatím žádný obrat k lepšímu ani nenaznačuje.

S výrazně pozitivními výsledky se tentokrát mohlo pochlubit i stavebnictví. Po lednovém útlumu, za nímž musíme vidět hlavně počasí a vysoký srovnávací základ, se toto odvětví vrátilo k růstu. A to jak zásluhou expandující pozemní výstavby, tak budováním infrastruktury. Popelkou však zůstává bytová výstavba, která se nedokázala pořádně rozjet ani v době rekordní poptávky. Poté, co došlo ke zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték se situace na trhu navíc změnila, jen byrokracie brzdící novou výstavbu zůstala beze změny. ČR má tak velkou šanci, aby si i letos udržela „krásné“ 156. místo na světě v řebříčku Světové banky, pokud jde o stavební řízení. Jinak výhled pro stavebnictví jako takové zůstává i nadále – na rozdíl od průmyslu – jasně pozitivní. Tedy minimálně do té doby, než se začne uvažovat o možných škrtech veřejných investic ve prospěch expandujících sociálních dávek.

TRHY
CZK a dluhopisy

Koruna si během včerejšího odpoledne připsala vůči euru drobné zisky a dostala se až na dohled hranice 25,60 EUR/CZK. K úrovni, kterou prognózuje ČNB pro druhý kvartál má sice ještě pořádný kus cesty, avšak sama o sobě asi centrální banku na začátku května k navýšení sazeb, respektive k rozšíření úrokového diferenciálu, nepřesvědčí. Nakonec to už bude mít bankovní rada v rukou novou prognózu, která může vše vidět úplně jinak. A zatím ani poslední mírně pozitivní makroekonomické indikátory nenaznačují, že by naše ekonomika akcelerovala, jak předvídá model centrální banky.

Zahraniční forex
Kurz eurodolaru se včera bez většího důvodu posunul výše. Částečným vysvětlením mohlo být jisté uvolnění ohledně brexitu, ale pravdou je, že zde výrazný posun nenastal. Naopak britská premiérka Mayová teprve dnes jede hledat podporu pro odklad brexitu v Berlíně a Paříži. Zítra bude přitom o odkladu brexitu jednat celá EU.

Ropa
Ropa Brent úspěšně pokořila hranici 71 USD/barel, kde se naposledy nacházela v listopadu minulého roku. Dalšímu růstu cen nahrává aktuální situace v Libyi, kde dochází k ozbrojeným střetům v rámci pokračující občanské války. V bezprostředním ohrožení se dle odhadů nachází až stovky tisíc barelů denně libyjské produkce, která celkově dohaduje 1,1 mil. barelů denně.

Dnes bude pozornost trhu upřena jak na pravidelný měsíční report americké EIA, tak na předběžná čísla ke stavu zásob z dílny API.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688