Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  08.04.2019 23:32:02

8. dubna: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Ceny akcií v USA v pondělí táhl níže průmyslový sektor v čele s výrobcem letadel Boeing. Trh byl ovlivněn názory analytiků, že firmy za letošní první čtvrtletí vykáží meziroční pokles ziskovosti, což bude znamenat první snížení od roku 2016. Hlavní indexy ale uzavřely nejednotně, v závěru oslabil pouze Dow, zatímco S&P 500 a Nasdaq Composite propad srovnaly a mírně vzrostly.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, odepsal 0,32 % na 26 341,02 bodu, širší index S&P 500 stoupl o 0,10 % na 2 895,77 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal 0,19 % na 7 953,88 bodu. Index volatility VIX stoupl o 2,81 % na 13,18 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA vzrostl o tři bazické body na 2,52 %. Bitcoin se obchoduje nad 5 000 USD a přidal procento, ethereum dokonce 4 %.

Největší propad zaznamenaly akcie Boeingu (-4,44 %). Oslabily poté, co společnost oznámila rozhodnutí snížit výrobu letounů řady 737. Rozhodnutí firmy má negativní dopad i na akcie jejích dodavatelů, což za absence jiných zpráv bylo hlavním faktorem na trhu.

Americké společnosti v tomto týdnu začnou hlásit výsledky hospodaření za první čtvrtletí. Prvními velkými jmény budou Delta Air Lines, JPMorgan Chase a Wells Fargo. Analytici předpokládají, že celkově firmy v USA v meziročním porovnání zaznamenají oslabení, první pokles od roku 2016. Zisky společností S&P 500 se podle průzkumu společnosti Refinitiv za kvartál snížily meziročně o 2,3 %. Ze 125 firem z indexu S&P 500, které již oznámily předběžné výsledky či výhledy, jich na odhady analytiků nedosáhlo 68 %.

TOHLE JSTE O TRZÍCH NEVĚDĚLI

"Trend na akciovém trhu je nadále býčí, po růstu z posledních týdnů je ale logické, že ceny narážejí na rezistence," říká Mark Newton z Newton Advisors. "Podmínky na burze jsou překoupené, akcie mají za sebou jedno z nejlepších čtvrtletí za posledních dvacet let."

Na devizovém trhu dolar vůči koši předních měn oslabil kvůli příznivým údajům z USA a Číny z minulého týdne. Data zmírnila obavy z vývoje globální ekonomiky a zájem investorů o dolar jako o relativně bezpečnou investici klesl. Krátce po 21.30 SELČ euro v porovnání s dolarem přidávalo 0,42 % na 1,1263 USD a libra 0,19 % na 1,3063 USD. Na japonský jen americká měna ztrácela 0,19 % na 111,52 JPY. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, ztrácel 0,37 % na 97 bodů.

Euro, které bylo v uplynulém týdnu na měsíčním minimu, zpevnilo. Trh čeká na zasedání Rady guvernérů Evropské centrální banky, které se bude zabývat měnovou politikou a vyjádří se ke stavu ekonomiky. Od jednání, které se uskuteční ve středu, trh žádné překvapení nečeká.

Ceny ropy zahájily týden růstem až na nejvyšší hodnotu za pět měsíců. Mohly za to boje v Libyi, které posílily obavy o dodávky na trhy. Ty jsou již nyní napjaté kvůli dohodě o snížení těžby Organizací zemí vyvážejících ropu a americkým sankcím vůči Íránu a Venezuele.

TRUMP JDE FEDU PO KRKU

Růst cen ropy zrychlily také údaje společnosti Genscape o zásobách v důležitém americkém překladišti Cushing. Ty minulý týden klesly o zhruba 419 000 barelů, uvedla agentura Reuters.

Podle analytiků se investoři nyní zaměřili na násilí v Libyi, které by mohlo ohrozit vývoz ropy ze země, protože vzhledem k intenzivním snahám Saúdské Arábie a dalších zemí omezit těžbu se mezi nimi objevil pocit, že ztráta libyjské ropy opět způsobí nedostatek na straně dodávek.

Oddíly samozvané Libyjské národní armády (LNA), která je spřízněna s odpadlickou vládou na východě země, dorazily v neděli na předměstí libyjské metropole a střetly se s jednotkami mezinárodně uznávané vlády. Jediné fungující letiště v Tripolisu bylo v pondělí po náletu uzavřeno.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PONDĚLNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688