Patria (Patria Finance)
Kryptoměny  |  08.04.2019 13:24:13

Bitcoin se šplhá opět nahoru. Prostě to ignorujte


Bitcoin se před několika dny dostal krátce nad 5 000 dolarů. Na tuto úroveň se od svého prudkého propadu v listopadu minulého roku ještě nevyšplhal, nyní sebou vytáhl i některé další kryptoměny. Leonid Bershidsky ovšem na stránkách Bloombergu nabádá, aby investoři nepropadli pocitu, že jim něco vážného uniká.

„Ať už je vysvětlení současného pohybu jakékoliv, není důvod být vůči kryptoměnám optimistický. Pokud půjdeme na stránky, které se jimi zabývají, nebo čteme názory jejich předních zastánců na Twitteru, je zřejmé, že tento svět zachvátila v předchozích dnech euforie. Michael Arrington, který spravuje kryptoměnový investiční fond, například napsal, že nikdy nebyl větším optimistou než nyní,“ upozorňuje Bershidsky. Ale dodává, že je dost těžké pochopit, na čem by tento optimismus měl reálně stát.

Jediný důvod k býčímu pohledu na kryptoměny se podle Bershidskyho zakládá na makroekonomické perspektivě, kterou vystihuje například pohled analytika banky Goldman Sachs Brendana Bernsteina. Ten tvrdí, že se tvoří „dokonalá bouře“, která bude kryptoměnám nahrávat. Tvořit by ji měl růst demokratického socialismu v USA, rostoucí vládní výdaje na úrokové platby, pokračující tištění peněz a negativní tlaky, kterým čelí penzijní systém kvůli generaci babyboom. Otázkou ovšem je, proč by i v případě takové bouře měl být bitcoin lepším bezpečným přístavem než aktiva, která jsou za něj tradičně považována?

Kryptoměny totiž poslední dobou obestírají negativní informace a podíl na trhu plateb či investic nezískávají. Centrální banky a některé společnosti o nich sice hovoří, ale experimenty s nimi zatím nijak nepokročily. Namísto toho se soustavně objevují zprávy o hackerských útocích či umělém vyhánění ceny kryptoměn nahoru a jejím následném prudkém propadu. Společnost Bitwise Asset Management nedávno uvedla, že podle jejích odhadů je 95 % obchodů s kryptoměnami falešných a slouží zejména k tomu, aby některé burzy uváděly uměle vysoké zobchodované objemy.

Současnou rally mohlo podle Bershidskyho způsobit mnoho faktorů už proto, že zobchodované objemy na bitcoinu jsou poměrně malé. Možná jen několik investorů reagovalo na optimistický tweet, možná „se zbláznil nějaký algoritmus proto, že regulátor SEC schválil dva kryptoměnové ETF“. Není to ani důležité, protože podobné prudké změny je lepší ignorovat. A nechat zaniknout některé pochybné kryptoměny a burzy, na kterých se obchodují. Mezitím je nejlepší se věnovat dolaďování blockchainové technologie a hledat její skutečně přínosné využití v praxi, míní Bershidsky.

Zdroj: Bloomberg

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

07.05. 15:29  Kdo neignoroval .... (Ethremo)
08.04. 14:31  Články Patria Finance o Bitcoinu (bitcoin)
08.04. 14:12  Blafy (Miloslav)
08.04. 14:04  ignorujte bitcoin (bitcoin)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688