TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  08.04.2019 11:25:12

Revoluce v odpadu: Všichni budou muset třídit, starý systém skončí.

Ministerstvo životního prostředí připravuje nové zákony, které reagují na evropskou legislativu o odpadech. Z té vyplývá, že třídit budeme muset všichni. Návrh nahrává recyklačnímu byznysu a spalovnám, na běžných skládkách má totiž končit jen 10 % všeho odpadu! Co to znamená pro občany?

V současné době se recykluje zhruba jen 45 % odpadu, Ministerstvo životního prostředí si ale v souladu s evropskými směrnicemi dalo ambiciózní cíle - 55 % recyklovaného odpadu do roku 2025, 60 % do roku 2030 a 65 % v roce 2035.

"Úrovně třídění budou nastaveny ambiciózně a tak, aby směrovaly k dosažení nových recyklačních cílů podle směrnice o odpadech," zdůraznil v plánu MŽP Jan Maršák z Odboru odpadů. Motivací k třídění má být nejen větší množství barevných popelnic, ale také zvyšování poplatků za umístění odpadu na skládkách.

Velkou změnou například prochází svoz a využití bioodpadu. Ten tvoří až 40 % směsného komunálního odpadu, což chce nejen ministerstvo, ale třeba i Česká asociace odpadového hospodářství (ČAOH), změnit. Obce nově mají povinnost bioodpad svážet celoročně. Dříve to bylo jen od dubna do října.

"Když bioodpad dokážeme na začátku dobře a kvalitně vytřídit, tak ho můžeme využít v kompostárnách nebo bioplynových stanicích a on nemusí skončit na skládkách nebo ve spalovnách," řekl na konci března pro TV Nova výkonný ředitel ČAOH Petr Havelka.

Dodal, že každá obec si může vybrat nějakou z vyhláškou definovaných způsobů, jak odvoz bioodpadu zajistit. Tím je například právě hnědá popelnice na bioodpad nebo sběrný dvůr s možností odevzdání bioodpadu. Povinnou recyklaci bioodpadu navíc plánuje ministerstvo zavést už do konce roku 2023.

Od roku 2020 také budou muset obce povinně zavést tříděný sběr olejů a tuků. Dalšími cíli ministerstva je povinné třídění textilu a nebezpečných složek komunálního odpadu do 1. ledna 2025. Přibýt by tak mohlo nejen kontejnerů na textil, ale také těch šedých na kov, kterých je po celé republice zatím pořád málo. Rozšířit by se měla také síť zpětného odběru pro výrobky s ukončenou životností.

Co pak ale bude s černými kontejnery na směsný odpad? Ty by se měly využívat stále méně a končit by v nich měly jen netříditelné věci . Odpad by měl končit povětšinou ve spalovnách, které díky němu mohou vyžít energii pro teplárny nebo jako zdroj elektřiny.

Pro občany obcí to bude znamenat větší odpovědnost v oblasti třídění. Pokud totiž obce dodrží stanovené limity vývozu odpadu, nedopadne na ně plánované zdražování skládkování a tím pádem ani občané nebudou muset platit víc.

Na implementaci nových zákonů má Česko čas jen do 5. července 2020. Už ale panují obavy o to, že tolik změn se nepodaří prosadit včas. Zatím je směrnice v připomínkovém řízení.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688