Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  08.04.2019 09:09:46

EU odmítne prodloužení termínu brexitu navržené premiérkou Mayovou (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Tento týden bude na programu další diskuze o brexitu. Zatímco ve Velké Británii se zatím ledy nehýbou, Evropská rada podle nás odmítne žádost o další prodloužení termínu odchodu. Brexit zastíní i zasedání ECB, které bude projednávat další pokračování programu TLTRO. Z dat se zaměříme zejména na americkou inflaci.  

Americká jádrová inflace mírně zpomalila

Ze statistik budeme tento týden sledovat hlavně cenový vývoj ve Spojených státech i potvrzení odhadů v hlavních zemích eurozóny. Celková inflace v USA podle našeho odhadu o desetinu procentního bodu zrychlila, zatímco jádrová inflace zaznamenala mírný pokles. Podobně tomu bylo v Německu. Ve Francii se inflace drží beze změny.

Hlavním tématem středečního zasedání ECB budou podmínky a načasování spuštění programu TLTRO3. Žádné oficiální závěry však nečekáme. Ten samý den bude Evropská rada projednávat žádost Velké Británie o další prodloužení termínu odchodu z EU na 30. června. Podle našeho názoru ji nevyhoví, protože britská vláda nepřichází s plánem, jak toto prodloužení využít.  

Domácí inflace zrychluje, ale drží se pod 3 %         

Tento týden přinese celou řadu dat z Česka. Hodně o reálné ekonomice se dozvíme už dnes, na čísla o inflaci si počkáme až do středy. Průmysl by si měl po dvou měsících vymanit z meziročních poklesů, ale výsledek zahraničního obchodu byl podle všeho horší než vloni. Inflace v březnu podle našeho odhadu zrychlila a už je na dohled 3% hranici. Více jsme o odhadech pro Česko napsali zde http://bit.ly/2VqtTuL.    

Zaostřeno na dnešek

Francouzská důvěra na dlouhodobém průměru

Francouzské indikátory důvěry se po svém lednovém propadu vydaly směrem nahoru a tímto směrem by měly i pokračovat. V současnosti se nachází poblíž svého dlouhodobého průměru. Protesty hnutí žlutých hvězd ubírají na intenzitě a francouzský průmysl se nedostal do tak špatné situaci jako německý. Spolu s důvěrou zveřejní také francouzská centrální banka svůj odhad hospodářského růstu v prvním čtvrtletí. Ten by podle nás měl ukázat na dynamiku ve výši 0,3 % q/q.

Svůj dlouhodobý propad podle nás skončila i důvěra investorů v eurozóně. I ta by měla naznačit, že to nejhorší ze současného zpomalení má eurozóna za sebou a teď nás čeká fáze pozvolného oživení ekonomiky.       

Růst mezd v USA trhy zklamal

Report z amerického trhu práce nadšení na trhy nepřinesl. Počet nově vytvořených pracovních míst sice překonal tržní očekávání, nicméně zklamal růst hodinových výdělků. Po zveřejnění statistik dolar proti euru krátkodobě oslabil. Posléze se vrátil na úrovně kolem 1,230 USD/EUR, na kterých se pohyboval většinu pátku.

Německý zahraniční obchod odráží špatnou formu tamního průmyslu. Jeho dynamika za únor výrazně zklamala. Nejenom exportní dynamika je mizerná, ale i dovozy se v únoru propadly. Tím pádem přebytek obchodu zůstává relativně vysoký.       

Průmyslová dynamika zpět v černých číslech

Domácí průmyslová produkce za únor se podle našeho odhadu po dvou měsících vymanila z meziročního poklesu. Naznačují to čísla o výrobě aut. Na druhé straně vidíme, že nálada v tomto sektoru stále klesá a můžeme tak zatím hovořit o stabilizaci nikoliv o dlouhodobém oživení. Slabší výkon průmyslového sektoru se promítá i do výsledku zahraničního obchodu. Ten meziročně vykazuje výrazně nižší přebytek. Zpomalení ekonomiky však zatím nemá vliv na podíl nezaměstnaných. Ten podle našeho odhadu v březnu klesnul o dvě desetiny kvůli příznivé sezónnosti. Více jsme své měsíční odhady popsali zde: http://bit.ly/2VqtTuL.  

Koruna posilovala na vlně příznivých dat

Domácí maloobchodní tržby v pátek překvapily silnějším růstem, než očekával i nejvyšší tržní odhad. Domácnosti v únoru utrácely více zejména za potraviny. Po půlroce statistici také zaznamenali růst prodejů automobilů. Více jsme o páteční statistice maloobchodních tržeb napsali zde: http://bit.ly/2YVocHJ. 

Korunu již pátek ráno podpořila zpráva o oživení německého průmyslu. V průběhu dne dále získávala a dostala se až na 25,62 CZK/EUR. Dalším regionálním měnám už se tak nedařilo. Zlotý nepatrně oslabil, když se v průběhu dne držel blízko 4,290 PLN/EUR, forint ztratil dokonce přibližně čtyři desetiny procenta a dostal se k úrovni 321,5 HUF/EUR.
Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:27  Graf dne – Bitcoin (18.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688