Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  08.04.2019 09:09:45

Hypotéky pro mladší 36 let by měly být dostupnější (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Ministerstvo financí v návrhu novely zákona o ČNB prosazuje snazší přístup mladých k hypotékám.

Evropské akcie by měly otevřít pod úrovní pátečních zavíracích cen.

Tento týden bude na programu další diskuze o brexitu. Zatímco ve Velké Británii se zatím ledy nehýbou, Evropská rada podle nás odmítne žádost o další prodloužení termínu odchodu. Většina ekonomických událostí se bude odehrávat až ve druhé polovině týdne, počínaje zasedáním Evropské centrální banky. Následovat budou inflační čísla ze Spojených států a vybraných zemí eurozóny.

Analytici Société Générale zvýšili své doporučení na Držet pro akcie švédské banky Swedbank.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový trh uzavřel páteční obchodování v zisku díky pokračující vlně optimismu ohledně obchodních jednání Spojených států a Číny. Index Dow Jones posílil o 0,2 %, S&P 500 si polepšil o 0,5 % a technologický Nasdaq vzrostl o 0,6 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe dařilo energetickým společnostem (+1,7 %) a síťovým odvětvím (+1 %). Na opačné straně se nacházely pouze zpracovatelé komodit se ztrátou 0,1 %.

Akciové trhy v asijsko-pacifickém regionu ukončují dnešní obchodování různorodě. Daří se burzám na Tchajwanu (+0,9 %) či v Austrálii (+0,7 %). Naopak ve ztrátě se pohybují trhy v Číně ( 0,8 %) nebo Japonsku (-0,1 %). V rámci japonského indexu Nikkei 225 jsou na tom nejhůře finanční instituce se ztrátou 1,2 %. Na opačné straně se nacházejí, s největším ziskem 2 %, energetické společnosti.

Minulý týden proběhlo ve Washingtonu další kolo obchodních jednání mezi Spojenými státy a Čínou. Obě strany se k němu průběžně vyjadřovaly velmi pozitivně, přičemž poslední komentář amerického prezidenta Donalda Trumpa byl, že očekává uzavření obchodní dohody do čtyř týdnů. Čínský prezident Xi Jinping vyjádřil naděje, že obchodní jednání by mohla být uzavřena co nejdříve a vyzval Spojené státy ke spolupráci založené na vzájemné úctě a prospěchu.

Finanční sektor

Ministerstvo financí poslalo vládě na konci minulého týdne návrh novely zákona o ČNB. Po jejím schválení by Česká národní banka mohla po komerčních bankách vynucovat dodržování pravidel poskytování hypotečních úvěrů. Prozatím se jedná pouze o doporučující pravidla. Novinkou je, že v návrhu novely je mírné uvolnění pravidel pro poskytování hypotečních úvěrů lidem do 36 let. Ti by si mohli půjčit až sto procent hodnoty nemovitosti a stačily by jim k tomu nižší příjmy. Doposud ČNB ve svých doporučeních bankám ukládá, aby většině lidí poskytovaly hypotéky maximálně do 80 procent hodnoty nemovitosti a do 90 procent jen omezenému počtu žadatelů. Splátka hypotéky a dalších dluhů od 1. října loňského roku nesmí přesáhnout 45 procent čistého měsíčního příjmu žadatele a celkové zadlužení devítinásobek jeho čistého ročního příjmu. Novela obsahuje další úlevu pro mladší 36 let, a to, že splátky úvěrů nesmí přesáhnou 50 procent čistého měsíčního příjmu žadatele.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688