TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  07.04.2019 20:19:57

Nejvyšší inflace v posledních letech: Připlatíme si za potraviny, elektřinu i služby.

V Česku pokračuje vlna zdražování. V únoru stoupla inflace meziročně nejvíc za posledních šest let. Rapidně rostou hlavně ceny základních potravin, energií a pohonných hmot. A podle ekonomů bude hůř. Dochází však ke zvyšování cen i za služby. Živnostníci už podle analytiků nejsou prý schopni krýt stoupající náklady a musí zvyšovat ceny. Dělají to ale údajně po krůčcích tak, aby si toho pokud možno zákazník nevšiml.

Pokud si porovnáme loňský druhý měsíc s letošním, stoupla meziročně únorová inflace téměř o procento. "Projeví se to samozřejmě v nárůstu výdajů domácností, protože to jsou většinou nutné spotřební předměty a služby," řekl ekonom Ivan Jáč. 

Asi nejvyšší cenový skok je u potravin. Především u zeleniny, která za pouhý měsíc podražila v průměru o čtvrtinu. Nejmarkantnější je to u brambor, jejichž cena meziměsíčně stoupla o rekordních 67 %. Pokles ceny vajec o 15 % už to nezachránil. Výsledkem je zdražování v restauracích.

Také ceny za dovolené, kulturu a běžné služby, vzrostly téměř o 5 %. A mírně stoupají i ceny pohonných hmot. "I když se ceny paliv vyvíjejí kolísavým tempem, tak přece jenom se dá zachytit mírný trend nárůstu jejich cen," dodal Jáč.

Například v Liberci ceny pohonných hmot za litr už atakují pětatřicetikorunovou hranici. A stoupají i náklady na bydlení. Ceny elektřiny o 9 %, zemního plynu o 3,6 %, tepla a teplé vody o 4 %. Jediné, co mírně zlevňuje, jsou ceny nemovitostí, ale jen někde. "Kromě Prahy, kde je trvalý nárůst, v některých regionech už ceny poklesávají, protože už dosáhly jakéhosi limitu," doplnil ekonom.

A více utratíme třeba za ostříhání. Kadeřníci drželi ceny několik let beze změn. To už prý teď není možné. "Od 1. února jsme museli zdražit ze 150 na 200 korun. Všechno se zdražuje. Sociálka, elektřina, nájem. To je důsledek!" vysvětlila vedoucí kadeřnictví Andrea Tomášková.

Stavebnictví si podle ekonomů může dělat, co chce. Při růstu cen se v tomhle odvětví navíc nemusí tolik ohlížet po konkurenci, protože trh je tak hladový, že zvýšení cen odliv zákazníků přinést ani nemůže. "Polystyren o 10 %, cihly o 10 %, prostě služby nemůžou zůstat nastejno. Musíme zdražit celkovou práci i se službami i nabídkové ceny. Nemá to vliv na poptávku, protože je hrozně málo lidí na práci," uvedl podnikatel Jan Čermák.

Zdražit se chystají i pneuservisy a autoopravny. Podle šéfa Asociace malých a středních podnikatelů ale není zatím důvod k panice. Bude záležet na tom, jak se ekonomika bude chovat v dalších měsících.

"Vstupy rostou, ale roste i kupní síla. Zatím se drobné navýšení cen neprojevilo negativním důsledkem, že by se kupovalo méně. To nemusí jít věčně, protože jakákoli míra ekonomického otřesu nebo mírné nestability se okamžitě projeví v tom, že lidé zpozorní a začnou si šetřit," řekl Karel Havlíček, Asociace malých a středních podnikatelů ČR.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

09.04. 14:14  Potraviny v kamenném krámě (Monty)
08.04. 06:27  Inflace je 7% (BITCOIN _ fiat)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688