Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  07.04.2019 15:45:29

11 věcí, které musíte vědět o výnosové křivce

O výnosové křivce a jejím inverzním sklonu se v současnosti mluví často, protože je to jeden z populárních indikátorů blížící se recese. Vzhledem k tomu, že inverzní není (respektive nebyla) celá křivka, ale pouze její kratší konec, a ostatní ekonomické oblasti blížící se recesi v USA nesignalizují, nebude od věci si o výnosové křivce říci něco více než jen to, že její inverze věstí problémy.

Nejde jen o to, že výnosová křivka vlastně není křivka, ale také o to, že rozdíl mezi výnosy desetiletých a dvouletých dluhopisů je zatím "v pořádku" (je dokonce větší než v prosinci 2018). Co bychom tedy měli vědět o výnosové křivce (nejen) v USA?

1. Ve všech devíti případech recesí za posledních padesátých let došlo k inverzi výnosů u jednoletých a desetiletých dluhopisů. Stalo se tak průměrně 14 měsíců před recesí.

2. Přestože inverze výnosové křivky předcházela všem devíti recesím, ne všechny inverze vedly k recesi. Například v letech 1966 a 1998 došlo k inverzi výnosů tříměsíčních a desetiletých dluhopisů, aniž by to bezprostředně vyústilo v recesi.

3. K inverzi v březnu došlo na krátkém konci výnosové křivky, ale na delším konci je křivka naopak strmější. Rozdíl ve výnosech třicetiletých a desetiletých výnosů letos většinou rostl. U posledních recesí docházelo k inverzi celé křivky.

4. Finanční podmínky nejsou napjaté. Přitom právě ty ve spojení s převrácenou výnosovou křivkou historicky vedly k recesi. Výnosy korporátních dluhopisů s investičním ratingem a výnosy dluhopisů s vysokým výnosem nic mimořádného nepředvádějí, což naznačuje, že ne všechny části trhu s dluhopisy se obávají recese.

5. Trhy již vlastně plně zahrnuly do cen zvyšování sazeb Fedu na příští roky, což by mohlo vést ke zplošťování křivky. Pokud by americká ekonomika ve druhé polovině roku nabrala na síle (což je podle LPL Research možné), nemuselo by dojít ke snížení sazeb a křivka by byla opět strmější.

6. Spread desetiletých a tříměsíčních dluhopisů má nejlepší predikční spolehlivost, když se dostane na hranici -50 bazických bodů. Takže starosti sice zůstávají, ale minimální inverze nemusí být tak znepokojující.

7. Výnosové křivky nejsou vždy dokonalé. V Japonsku byla dlouhá období s inverzními křivkami, která nevedla k recesím. Také Spojené království a Německo zažily inverze bez recesí.

8. U předchozích recesí byly úrokové sazby Fedu mnohem vyšší. Průměrná sazba v dobách, kdy došlo k inverzi u jednoletých a desetiletých dluhopisů, byla v minulosti 6 %. Dnes je necelých 2,5 %.

9. Posledních 5 recesí začalo v průměru 21 měsíců po inverzi výnosů u dvouletých a desetiletých dluhopisů. Akciím se v krátké době po inverzi přitom celkem dařilo, index S&P 500 dosáhl po inverzi průměrného zisku kolem 22 %.

10. Výnosy různých durací po celém světě zaznamenávají pokles, což vede k tomu, že téměř 10 bilionů dolarů světového dluhu nabízí záporný výnos. Výnos desetiletého německého dluhopisu klesl pod nulu poprvé od roku 2016. Větší starosti o růst v Evropě tak možná vedou k tomu, že investoři hledají bezpečný přístav v USA, což tlačí tamní výnosy dolů.

11. V posledních třech případech inverze křivky (u dvouletých a desetiletých výnosů) překonával index S&P 500 své průměrné výkony.


Inverze v části výnosové křivky může naznačovat problémy pro ekonomiku, ale nesmíme zapomínat, že ekonomický růst a potenciální zisky na akciových trzích mohou pokračovat i několik let poté, co k inverzi dojde. Vzhledem k tomu, že trh práce ani úvěrové trhy na tom zatím nejsou špatně, nejsou možná přílišné obavy na místě. Ale opatrnosti není nikdy dost.

Další článek: Morgan Stanley: Vrchol cyklu je tady, je čas na defenzivu 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688