Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.04.2019 10:19:13

Víkendář: Je načase, aby se Evropa postarala sama o sebe?

„Evropští politici často vyjadřují svou nevoli s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, ale zároveň neustále tvrdí, že Washington by pro jejich kontinent měl dělat více. Stejné je to s Polskem, které se cítí být poškozeno tím, že Spojené státy tam na rozdíl od Německa a dalších zemí nemají stálou základnu.“ Na stránkách The American Conservative to tvrdí Doug Bandow z Cato Institute a vyjadřuje se kriticky k celkovému přístupu Evropy ke své obraně.

Bandow, který působil i jako poradce prezidenta Ronalda Reagana, píše, že Polsko nabízí vybudování vojenské základny, ve které by pak působili Američané. Země by tak fakticky získala „přímou bezpečnostní garanci proti Rusku“, k tomu by mohla omezit své výdaje na obranu a nová základna by měla i další ekonomické přínosy. Otázka ovšem je, co by z takového kroku získali Američané.

Bandow tvrdí, že americkou bezpečnost by nová základna nezvýšila, protože Rusko je sice některými lidmi vykreslováno jako vážný nepřítel, ale ve skutečnosti jde o „upadající velmoc, která se zoufale snaží o obnovení své bývalé pověsti“. Podle Bandowa pak soustavná expanze NATO přidává Spojeným státům na odpovědnosti za bezpečnost jiných, ale už nepřináší nové zdroje. Například baltské země jsou „atraktivní přátelé, avšak nepoužitelní spojenci, kteří zvýšili potenciál pro konflikt s Ruskem výměnou za nic“.

Takzvaná „Pevnost Trump“ by ale podle Bandowa nebyla přínosem ani pro Evropu. Ta totiž již není kontinentem, který by ohrožovala Rudá armáda. Navíc „ani Trump nemůže ignorovat explicitní záruky vojenské pomoci dané v rámci NATO a Putin zase nebude riskovat katastrofu kvůli vládě nad Polskem, jehož populace je vůči Rusku nepřátelsky naladěná.“

Nová základna v Polsku by pak podle Bandowa motivovala evropské země k tomu, aby pro svou obranu činily ještě méně než nyní. V roce 2018 totiž pouze šest evropských zemí dalo na obranu minimálně 2 % HDP, což by měl být standard NATO. Navíc jde často o méně významné státy a Německo dává na obranu „trapných 1,23 % HDP“.

Bandow tvrdí, že Spojené státy „po celé roky požadovaly, prosily, tlačily, vyhrožovaly a trvaly na zvýšení výdajů na obranu evropskými zeměmi“. Nic se ale nezměnilo, protože se nezměnilo ani chování Washingtonu. Tento „bizarní a neproduktivní přístup pokračoval i během prvních dvou let vlády Donalda Trumpa“. Až nyní se podle Bandowa situace mění, z čehož evropské země nebudou nadšené.

Zároveň se ovšem zdá, že „prezident Donald Trump je připraven vytvořit nový výdajový program jménem Pevnost Trump“. Vůči Evropě tak opět vysílá smíšené signály. „Spojené státy a Evropa mohou spolupracovat v mnohém. Ovšem musí tak činit jako rovný s rovným. A to vyžaduje, aby USA ukončily dotování bezpečnosti Evropy. Začít by měly právě tím, že přestanou s úvahami o Pevnosti Trump. Je načase, aby se Evropa o svou bezpečnost postarala sama,“ uzavírá Bandow.

Zdroj: The American Conservative



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688